Varikokela

Dobrý deň, pred 2 rokmi mi diagnostikovali varikokelu 3. stupňa, "viac vľavo, vľavo minimálne 3 vény dilatované nad 4mm. U nás na Slovensku nie je možnosť mikrochirurgie a po tom, čo som čítal na slovenských fórach ma to odradilo a ľudia odporúčali, pokiaľ to nebolí alebo nie je problém s plodnosťou, tak na to neísť. Som to teda nechal tak. Nemal som nejaké príznaky okrem viditeľnosti na mieste, kde to je. A väčšej záťaži som sa preto vyhýbal, len pre istotu... V posledných dňoch je to takto. 1200-1600 eur na operáciu je nemalá čiastka, keďže som zo Slovenska a chcem mikrochirurgicky. No už zvažujem operáciu z mnohých dôvodov. Jednak po brigáde na stavbe v jeden deň som mal bolesť v týchto miestach a začali sa mi prehrievať semeníky, a to že dosť. Neviem ako je na tom spermiogram, ešte som sa na to neodhodlal, no už sa na to chystám, chcem sa spýtať na pár vecí. Čítal som, že pokiaľ sa varikokela neoperuje do 18-20 rokov (mám 22), škody, ktoré napáchala už sa neopravia.? Je možné aj, že vzhladom k tomu, že mám tak veľké žily 3 o 4mm hrúbka, že nebudú také, ktoré budú vyhovovať, byť zdravé, ktoré sa nebudú podväzovať? nemám totiž znalosti anatómii žíl. Môže varikokela ovplyvňovať aj celkový srdcovo-cievny systém? pretože mávam pocit ťažkých nôh, niekedy sa stane, že sa aj podknem pri chôdzi a skúsil som behať, no mával som potom bolesti v oblasti žil tam dole a pri srdci(aj keď na kardiológii bolo v poriadku), takisto malátnosť až zamdlievanie akoby zlý tok krvi v hlave a ešte aj v miestach kde som mal laparoskopicky 3otvory na operáciu hernie a podobná bolesť ako spôsobuje varikokela, ak športujem (chodil som na vyšetrenia rôzne aj na magnetickú rezonanciu, no nič nenašli na žiadnom oddelení, tak sa skonštatovalo, že to asi praskli chrasty, ale ja tomu moc neverím, nemôžu byť tie žily aj na tomto mieste, v mieste blízko tých otvorov? také rozšírené? čo by ste mi poradili?) mám obavy z tej operácie, aj kvôli tomu, že keď som bol laparoskopicky operovaný na herniu, tak ma uspali a operácia trvala 2x dlhšie než mi povedala doktorka, že má trvať a dôvod si nepamätám alebo mi nebol spomenutý už neviem no, zobudil som sa malátny a doktorka mi oznámila, že mám varikokelu a asi 2dcl krvi v miešku a odvtedy mám semenníky obidve nižšie a pravé trochu viac ale keď stiahnem brucho tak sú rovnako, ale aj tak mi to sťažuje situáciu pri nakupovaní oblečenia musím nosiť volnejšie veci lebo to potom vyzerá divne. Ďalej nevadí, že mám na penise od koreňa asi 0,5 mm žilu? Nemalo by sa to tiež nejak riešiť? Obávam sa tiež vzniku embólie vzhladom k tomu ako som na tom alebo že sa nezobudím. Tiež som čítal, že ľuďom pomáha zmierniť varikokelu liekami na kŕčové žily, len tie sú viazané na predpis, tak sa chcem spýtať, že či môžem na podporu použiť doplnok stravy, ktorý zvýši NO v krvi a tým zabojuje proti sklerotizácii ciev atď. alebo je to skôr nežiaduce vzhladom k tomu, že rozširuje cievy a pri operácii som čítal sa podväzujú žily, čo sú hrubšie ako 2mm? Mám úplne obmedziť šport alebo je dobre, ak je organizmus prekrvený? čo by ste mi poradili urobiť? Za rady sa Vám chcem dopredu veľmi, veľmi poďakovať.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léčba varikokély je pouze chirurgická. Tabletky a jiné metody nefungují. Bolestivost, negativní efekt na varle a špatný spermiogram jsou indikací k operaci. Po operaci by se funkce varlete měla zlepšit. V praxi se operuje varikokéla, která bolí a nebo, která je zjištěna při primárním nálezu špatného spermiogramu

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: