Varikokéla

Dobrý den, před cca 10 lety mi byla diagnostikována varikokéla, ale bez nutnosti operace. Poslední dobou jsem v této oblasti občas zaznamenal tahavou (tupou) bolest, která však netrvala dlouho (několik minut). Tato bolest se vždy projevila jednorázově a mezi jednotlivými bolestmi vždy uběhlo několik týdnů, spíše měsíců. Je možné, že tato bolest byla například způsobena fyzickou námahou, či déletrvajícím pohlavním stykem? Varlata i varikokéla jinak na omak nebolí, pouze při silnějším zmáčknutí. Velikostně jsmen nezaznamenal výraznou změnu varikokély, ale nejspíš došlo během let k nepatrnému zvětšení. Je tento stav vpořádku, nebo je vhodné navštívit lékaře?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, popsané potíže nejspíše s varikokélou souvisí. Kontrola lékařem je vhodná - je třeba si uvědomit, že i když nemáte žádné větší potíže, neřešená pokročilejší varikokéla může mít neblahý vliv na funkci varlete - plodnost. Kromě toho by každá změny týkající se oblasti varlat měla být pečlivě vyšetřena lékařem z ohledem na závažnost některých nemocí, které se mohou vyskytnout...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x