Varikokéla

Dobrý den pane doktore, píši Vám ohledně přítele. Již před několika lety navštívil urologa pro hmatatelnou velice tvrdou malou kuličku (cca 5mm) ve spodní části levého varlete, lékař mu tehdy sdělil, že se jedná o neškodné zvětšení, přítel si bohužel více nepamatuje, žádné bolesti neměl. Před dvěma týdny začal pociťovat bolest levého varlete. Uvádí, že se jedná o lehkou bolest, či tlak nebo pocit natažení. Bolest přichází během dne na různě dlouhou dobu, někdy dvacet minut, někdy dvě hodiny, někdy má tyto bolesti s menšími pauzami po celý den. Uvádí, že přibližně stále stejné intenzity. Úlevu pociťuje vleže na zádech. S problémem byl u urologa. Ten jej vyšetřoval ve stoje i vleže, chtěl po něm také jakýsi manévr dýchání se zacpaným nosem a zavřenou pusou. Následně provedl ultrazvuk, kdy znovu kontroloval zmiňovanou bouličku, příteli sdělil, že se určitě nejedná o nádor. Na ultrazvuku mu ale ukázal zmiňovanou kuličku, ze které vedl podlouhlý tenký stín (možná žíla, nevím nejsem zdravotník, takže nedávám nesmyslné odhady, jen abyste měl představu). Sdělil mu varikokélu prvního stupně a odeslal jej na ultrazvuk šourku a doppler na specializované pracoviště, kde je objednaný na 30.3. a následně 1.4. má dojít s výsledky k lékaři. Přítel byl bohužel trošku rozrušený, takže si už moc nepamatuje, co mu doktor řekl. Ví, že mu sděloval, že varikokéla způsobuje neplodnost kvůli oteplování varlat, a také že léčba je možná pouze chirurgicky. Také spolu diskutovali úhel uložení varlat apod., nevím co to s tím má společného. Přítel trpí poslední dobou také bolestmi zad, v oblasti beder i různě stěhovavou bolestí, tu lékaři také sdělil. Posílám ještě přepis zprávy, kterou mu lékař dal: Pacient přichází na vyšetření - orchialgie sin od soboty, jinak bez potíží. Zevní genitál - bilat varlata bpn, vlevo Varicocele I st USG scrota - bilat varlata isoechogenní zcela bpn res: Varicocele 1. sin I st dop: USG scrota a Doppler, kontrola Prosím Vás o laické vyložení lékařské zprávy. Zároveň jsem se Vás chtěla zeptat, myslíte si, že je jasné, že přítel má varikokélu, nebo se může jednat ještě i o jinou diagnózu ? Byla jsem z něho vcelku zmatená, on ani asi taky pořádně sám nevěděl. Navrhovala jsem mu lékaři zavolat a znovu se ho optat, jenže lékař má momentálně delší dovolenou. V případě, že se jedná o varikokélu, proč se opakuje ultrazvuk a co se zjistí Dopplerem? Či jaké další případné vyšetření bude ještě podstupovat? A pak se chci také zeptat k operaci, je asi individuální kdy se operuje a kdy ne že? A pak zarazila mě ta zmínka o možné neplodnosti, je nám oběma 25 let a chceme se začít snažit o dítě, tak bych chtěla vědět, zda je toto nějak závažná diagnóza a zda bude přítel třeba odeslán ke spermiogramu ? V 15 letech prodělal také mononukleózu, tak mě napadá jestli to může taky něco ovlivnit. Moc Vás prosím o odpověď, jelikož jsem ze situace vcelku zaskočená. Mockrát Vám děkuji za Váš čas. S pozdravem Marie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, má mírnou varikokélu - rozšíření žil semenného provazce, což je běžná záležitost. Pravděpodobně nebude varikokéla příčinou potíží. Doppler je vyšetřením vhodným k diagnostice varikokély. Nic nepříjemného ho nečeká. Varikokéla sice může snižovat funkci varlete a tím i plodnost, ale operuje se pouze pokud je symptomatická - pacient má bolesti nebo je prokazatelně neplodný. Ten vliv na plodnost není zase tak velká. Řekl bych, že nošení upnutých kalhot na plodnost působí stejně negativně

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak zatočit s rýmou: zkuste recepty našich babiček i nejnovější trendy
Ječné zrno
Články: Ječné zrno
Ječné zrno, hordeolum, je...
Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Články: Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Že vůbec nevíte, jakou...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Biologická léčba u revmatoidní artritidy: otázky a odpovědi
Bolesti hlavy
Články: Bolesti hlavy
Bolest hlavy tedy může být...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: