Varikokéla

Dobrý den je možné abych měl varikokélu, když přes celou zadní stranu varlete nahmatávám takové 2 tužší žíly a v dolní části varlete je počet žil větší, spíš větší počet menší žilek, výrazně hmatatelně zřetelné, po delší době, zhruba po pár měsících se mi toto objevilo už i na pravém varleti, já sem lékaře (chirurg) navštívil až po delší době a nevím jestli by to po tak dlouhé době zjistil. Myslíte si, že mohou být ty žíly příčinou třeba rakoviny nebo otočení varlete ??...jinak bych se chtěl zeptat také, kdybych prodělal torzi varlete a nešel jsem k lékaři, přestala by bolest sama, nebo by mě varlata bolela celou dobu ( dejme tomu, že třeba měsíc), dále bych se chtěl zeptat jestli při torzi bolí varlata přímo v šourku, nebo mohu bolest pocitovat i u kořene penisu. A poslední dotaz, jestli byste mi nemohli napsat příznaky, které bych pohmatem zjistil po odumření varlete a jeho neodstranění, které bych si sám zkontroloval, jestli je nějaký jiný příznak kromě zmenšení. Byl bych velice velice rád, kdyby se vám podařilo zodpovědět všechny položené dotazy, předem děkuji Tomas

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Tomasi, jakákoli kýla včetně varikokély především znamená zvětšení/Vneobvyklé vyboulení postiženého místa. Z popsaného nelze určit, co přesně máte v šourku, nicméně lékař by po jakékoli době zjistil, zda varikokélu nebo jinou kýlu máte či ne, Navíc kýly mají časem tendenci se zvětšovat, takže obvykle čím později pacient přijde, tím je nález výraznější. Co se týče rakoviny nebo odumření varlete, samotné zvětšení žil bez dalších obtíží na to neukazuje. Otočení (torze) varlete je akutní, velmi krutou až nesnesitelnou bolestí provázený stav, který se obvykle neobjevuje sám od sebe, ale když už, tak třeba po úrazu při sportu apod. (samo od sebe se varle obvykle nepřetočí). Těžko byste proto dokázal "přechodit" torzi varlete, bolest by Vás donutila lékaře vyhledat. Pokud se torze do pár hodin neošetří, tak jelikož přetočením jsou zaškrcené přívodné cévy (mimo jiné proto to také tak bolí), varle odumře. Na šourku byste viděl změny barvy, bylo by Vám celkově nevolno. Ke kořenu penisu může bolest při torzi vystřelovat, ale vždy bolí šourek ("varle"). Pokud máte jakékoli pochybnosti, co se týče mužských pohlavních orgánů, nejlépe je vyhledat urologa, aby Vás prohlédl.

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: