Varikokéla

Dobrý den, vážená paní doktorko, mému partnerovi diagnostikoval urolog oboustranné varikokely (více na levém varleti, ale stupeň neurčil) a hned ho posílá na operaci. Provedl pouze sonografické vyšetření a neposlal ho ani na vyšetření spermatu. Přítel neměl žádné potíže(žádná bolest, žádné pocity, žádné sexuální potíže) a ani na pohled a pohnat není poznatelné jakékoli zduření cév nebo jejich vystoupení (pouze viditelné žilky, žádné zauzlení, velice jemné (byly pořád)). Varlata jsou pořád stejná a chladná.Sperma v normálu, světlé a mírně řidší. Bojíme se, jestli rozhodnutí pana doktora není zbrklé. Moc Vám děkujeme za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Hanko. K diagnostice varikokély je dostačující ultrazvukové vyšetření. Varikokéla se vyvíjí postupně a i když Váš partner nemá toho času potíže, není vyloučené, že se časem můžou dostavit. Při varikokéle dochází k zvýšenému prokrvení ve skrotu, tím pádem se zvyšuje tělesná teplota dané oblasti, což neprospívá tvorbě spermií a neoperovaná může vést i k neplodnosti. Pokuď máte ale pochybnosti o správně stanovené diagnóze, nechte se vyšetřit u jiného urologa a taky si nechte vyšetřit spermatogram. K operaci Vás nikto nutit nemůže. Pamatujte, že neplodnost může vzniknout i jako komplikace operace.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: