Varikokela

Dobrý den. Byla u mně zjištěna lékařem po předcházejícím tlaku v šourku Varikokela na levém varleti. Dnešním dnem počínaje mám termín na laparoskopickou operaci až 29.11.2011. V místě postižení je to dosti bolestivé (tlak), dělám poměrně fyzicky namáhavou práci.Dnes jsem zjistil oteklost na druhém varleti a jakousi uzlinu či bulku zezadu na šourku. Může to mít spojitost? Je tento termín dostačující? Nebo by bylo lépe vyhledat kliniku kde by zákrok provedli dříve ? Neumím si představit s tímto nepříjemným tlakem bojovat ještě 25 dní.Jinak jsem léčen na Azoospermie. Má li toto nějakký vliv na uspíšení zákroku či nikoliv? Děkuji za odpověď . Radek.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Radku. Otok s varikokélou souvisí, protože při varikokéle dochází k zhoršeném odtoku krve žilní cestou ze šourku. Varikokéla má taky vliv na vývoj spermií- při varikokéle se zvyšuje teplota v šourku, co vývoji spermií neprospívá. A v konečném důsledku nadměrná fyzická zátěž zvyšuje riziko vzniku varikokély nebo zhoršuje už již vzniklou. Pokuď se potíže nebudou zhoršovat, není nutné operaci urychlovat, pokuď by se ale dostavila náhlá bolest, nebo zhoršil by se otok, je nutné vyhledat urologa ihned. Co Vám rozhodně prospěje, je klidový režim. Počítejte taky s tím, že po operaci Vám urolog fyzickou zátěž na jistou dobu zakáže.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: