Varikokéla, nebo něco jiného?

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o odborný názor na svůj problém. Potýkám se již několik měsíců s bolestí v oblasti skrota a podbřišku. Jelikož mám již několik let diagnostikovanou varikokélu III. stupně, lékař mé problémy bleskově přisoudil právě jí a chystá se naplánovat mi operaci. Já mám ale pocit, že mé obtíže s varikokélou nesouvisí a spíše bych problém spatřoval v nějakém zánětu, či podobném problému. Bojím se, aby případná operace všechno ještě nezhoršila. Je nějaký způsob, jak od sebe odlišit bolest způsobenou varikokélou a bolest infekčního původu? Nejvíce mi na diagnózu varikokély nesedí skutečnost, že bolest vychází pouze z nadvarlete a to na opačné straně, než se nachází varikokéla (varikokéla je vlevo, bolest ovšem vychází z pravého nadvarlete). Představoval bych si, že bolest u varikokély vyvolává velké množství krve a tím způsobený tlak v rozšířených cévách, takže by měla bolet přímo varikokéla a její okolí, nikoli na opačné straně (každé varle má přece vlastní přívod krve). Dalším podezřelým faktorem je to, že se bolest objevila v přímé souvislosti s prochladnutím a únavou, kdy zhruba po týdnu od počátku bolesti jsem měl dva dny trvající velmi vysokou horečku doprovázenou zimnicí, která zase rychle odezněla. Taktéž se mi skokově zhoršil výsledek spermiogramu, přičemž velikost varikokély je od roku 2011 stále stejná. Laickým okem mi symptomy připomínají projevy chlamydie (se kterou jsem si již v minulosti léčil), kultivační testy však vyšly negativní. Doktor mi "preventivně" nasadil léčbu nejdříve zinnatem, poté doxyhexalem, ta je však již skoro u konce a výsledek je minimální. Jádrem mého dotazu tedy je, zdali je nějak možné od sebe odlišit bolest způsobenou zánětem a bolest od rozšířených žil v šourku (napadá mě například podle odlišné reakce na námahu, na změnu teploty, na léky potlačující symptomy cévních problémů...). Budu Vám velmi vděčný za jakýkoli nápad či tip který by mi pomohl rozhodnout se, zdali mi případná operace nezpůsobí více škody, než užitku. Děkuji, s pozdravem M.P.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, spermiogram se mohl klidně zhoršit skokově i při stejné varikokéle. Varikokéla diagnostikovaná na jedné straně by neměla dělat potíže na straně druhé. Varikokéla se projevuje typicky tupou a tahavou bolestí v oblasti šourku a třísla. Zánět se projevuje výtokem z močové trubice, pálením při močení, zbytněním a bolesti nadvarlete, bolestmi v oblasti hráze

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: