Varixy v břiše

Mám takový dotaz.Je mi 17 let a už cca 1-2 roky mě pobolívá v podbřišku a občas je to až taková prudká bolest.Dnes jsem byla na gynekologii,kde mi na ultrazvuku našli křečovou žílu v břiše.Před měsícem jsem vysadila antikoncepci.Myslíte,že by křečová žíla mohla vzniknou po vysazení nebo už je tam déle?Gynekolog mi dal léky Diomax a řekl,že to není nic hrozného.Myslíte,že to těmi léky vymizí nebo se může stát,že by se mi zvětšila a musela se vyoperovat?Mám Leidenovu mutaci při které se nedoporučuje HA.Myslíte,že kdybych jí někdy brala,tak by to mohlo způsobit,že by mi ta křečová žíla praskla nebo by se mi tím zhoršila? Předem děkuji za odpoved

Odpověď odborníka:

Milá Míšo, antikoncepce nevyvolá vznik křečových žil, ani je nezhoršuje a nezpůsobí prasknutí varixu. Křečové žíly může zhoršovat kouření, nebo obezita a jejich vznik ovlivňuje mnoho faktorů. Při gynekologickém ultrazvukovém vyšetření lze vidět rozšířenou žílu, ale nelze pouze z jednoho ultrazvukového vyšetření říct, že máte v malé pánvi křečové žíly. Bohužel v dnešní době bývá bolest v podbřišku spojená ne s gynekologickým onemocněním, ale se stresem a psychickým stavem - problémy v osobním či partnerském životě, problémy ve škole, zaměstnání, existenční problémy, to vše u ženy může vyvolat opakované, či trvalé bolesti v podbřišku. Pokud je gynekologické vyšetření v pořádku - není zvětšená děloha, má dobrou polohu a zakřivení, nejsou zvětšené, či změněné vaječníky, není přítomna volná tekutina v pánvi, tak je možné že bolesti nemají podklad v gynekologickém onemocnění. Některé ženy také bolestivě prožívají změny v průběhu menstruačního cyklu. Můžou cítit bolestivě období kolem ovulace, kdy se uvolňuje vajíčko z vaječníku. To bývá cca v půlce cyklu. V podbřišku se kromě gynekologických orgánů nachází spousta dalších orgánů, které je dobré eventuelně vyšetřit - zejména střeva jak tenké, tak tlusté, ale i průběh močovodů, či močový měchýř. Bylo by vhodné jít na celkový ultrazvuk břicha. Pokud jste někdy v životě prodělala zánět, který nemusí být jen gynekologický, ale třeba slepé střevo, nebo jste po nějaké operaci, kde se zasahovalo do dutiny břišní, tak bolesti můžou pramenit od srůstů, které tam vznikli. Pokud by jste i měla v malé pávni křečové žíly, tak to není nic závažného, jen tak neprasknou, není potřeba žádného specielního režimu, jen jíst zdravě, mít dostatek pohybu, nekouřit a omezit stres. Lék Diomax může určitě pomoct. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Léčíte se s vysokým tlakem? Hlídejte si oči
Články: Léčíte se s vysokým tlakem? Hlídejte si oči
Dříve platné teorie o tom...
Kolonoskopie se nemusíte bát
Články: Kolonoskopie se nemusíte bát
Poslal Vás lékař na...
Účinná léčba vypadávání vlasů pomocí Renokinu
Články: Účinná léčba vypadávání vlasů pomocí Renokinu
Vypadávání vlasů může být...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x