Vas c páteře s vegetativním doprovodem

  • Dotaz od: Martin Barták
  • Publikováno: 25.6.2010
  • uLékaře.cz

Dobrý den, cca před necelým půl rokem jsem po návštěvě posilovny, kam jsem pravidelně docházel 3 roky pravděpodobně následkem prostydnutí začal trpět bolestmi v šíji zejména na pravé straně a nevolností. Dále malinko rozostřeným viděním,zhoršenou percepcí textu a slabostí nohou při chůzi. Ve vzácných případech i brněním rukou a maličko změněným citem v dlaních. Pro velkou bolestivost a nevolnost jsem byl cca 8 týdnů v PN a absolvoval 5 krát elektroléčbu + pravidelně docházím na masáže. Paradoxně mi vůbec nezabíraly analgetika typu ibuprofen, diklofenak, mimesil. Časem jsem identifikoval a vynechal aktivity, které způsobovaly výše popsaný akutní stav. (Posilovna, jízda na kole, konzumace alkoholu,...) V současné době (naštěstí) chodím do zaměstnání (sedává práce u PC) a byť jsem se snažil odladit sezení a pravidelně docházím na masáže + inj. milgamma trpím dále bolestmi šíje a nevolností (Naštěstí už bez zhoršení percepce textu, atd. viz výše popsáno.) Někdy mi je nevolno i bez bolestivého stavu. Obtíže zmizí max na 2 až 3 dny po masáži. Popsaná analgetika nezabírají, docela spolehlivě funguje neurol 0,5 v akutním stavu, který mě zbaví nevolnosti a částečně i bolesti. MR mozku mám bez nálezu, na krční páteři mám však tento nález: Primárně úzký páteřní kanál, při C5 sagitálně šíře 10 mm. Mícha je norm. průběhu, bez zřetelných patologických ložisek. Lordosa napřímená. Obratle jsou norm. výše bez patol. ložisek v kostní dřeni. V C4-7 ostenchondrosa, jsou patrny drobné posuny plotének v C4/5 doleva paramediálně a v C5/6 mediálně, kryté spondylofyty, podmiňují tak omezení arachnoidálních prostor, ventrálního i dorsálního, mícha v C5/6 imprimována, kanál do 7 mm. Neurální okénka volná. ZÁVĚR: Sekundální stenosa primárně úzkého páteřního kanálu s maximem v c5/6. Osteochondrosa C4/C7. Protože jdu k lékaři až za 3 týdny a rád bych svůj zdravotní problém viděl z více strany odborného posouzení, mám tyto dotazy: Můžete mi laicky vysvětlit nález C páteře a lze konstatovat, do jaké míry se zdá tento nález "závažný" ? Co lze očekávat od Osteochondrosy? Jakým způsobem lze léčit, mírnit průběh tohoto onemocnění? Můžete navrhnout a trochu konkretizovat celkovou léčbu ? Jaká je pravděpodobnost v tomto případě k "uzdravení" a navrácení k dřívějším aktivitám ? (posilovna, kolo, atd.) Mohla být příčinou potíží posilovna ? DĚKUJI MNOHOKRÁT ZA ODPOVĚĎ !!

Odpověď odborníka:

1) Dle RTG nálezu máte primárně - vrozeně - užší páteřní kanál, kterým prochází mícha. Navíc dochází k dalšímu zúžení tohoto prostrou vlivem degenerativních změn krčních obratlů a chrupavek, jsou tam i kostěné výrůstky, a posuny meziobratlových plotének. To vše vede při určitých pohybech či aktivitách (např.záklony hlavy, přetěžování krčních svalů..) k útlaku míchy a nervových kořenů, což se projevuje vámi popisovanými neurologickými obtížemi. Pokud by se vaše obtíže zhoršovaly, asi bude nevyhnutelná operace, aby nebyly nervové struktury více stlačovány. 2) Posilovna se může podílet na zhoršování vašeho stavu 3) Neurol vám pomohl proto, že má myorelaxační účinky, tzn. uvolňuje kosterní svalstvo, které máte v této oblasti ztuhlé, protože se snaží držet krční páteř ve správném postavení. 4) V této chvíli bude asi nejdůležitější pravidelná dlouhodobá rehabilitace zaměřená hlavně na uvolnění krční páteře a následně posílení krčních svalů ve správném postavení (dělejte jen cviky,které vám doporučí fyzioterapeut !).

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: