Vas páteře

Dobrý den, již nevím, na koho se s tímto problémem obrátit. Je mi 44 let a zhruba 4 roky trpím spondylózou a stále se zhoršující osteochondrózou hrudní a bederní páteře. Sužuií mě jak posun obratle L5 směrem ventrálně, k břichu, tak snížení meziobratlového prostoru L1-L2 na 50% (prokázáno CT nálezem z pracoviště CT Brno, Úrazová nemocnice, MUDr. Chasáková), údajný zánik meziobratlového prostoru Th12-L1. Vše hodnotí můj ortoped i praktická lékařka jako chronický vertebrogenní algický syndrom. Ale kdyby šlo jen o bolesti - ty až takovým problémem nejsou. Mnohem větší starost a komplikace v každodenním životě mi působí důsledky těchto změn - snížená citlivost a reflexy genitální, k erekci dochází jen sporadicky a sexuální vzrušení ať dotykové či smyslové je také problematické.i. Když už se při stimulaci dostaví orgasmus, tak doprovázen jen slaboulinkou ejakulací, sotva znatelné množství sperrmatu. Ruku v ruce s bolestmi zad, poruchami orgasmu, občasnými drobnými úniky moči, sníženým čitím perianogenitálním a výpadky reflexů mám i poruchu flexe nohou v kyčlích a kolenou, nohy velice málo zdvíhám, spíš při chůzi tahám špičky po zem, hodně zakopávám.Při pokusu ohnout se v pase, dosáhnout prsty rukou na zem, mě těsně nad pasem záda bolí až nesnesitelně, předklon mi dělá díky bolestem, velké problémy-to bych chápal jako důsledek posunu obratle L5. Co mě ale tíží až osudově a co prakticky vedlo až k rozpadu mého donedávna trvajícího vztahu s přítelkyní, je nedostatečná až skoro mizivá citlivost na kůži penisu, prostě se při pohlazení nedostavila vůbec reflexní erekce a sexuální sbližování nemělo poslední dobou normální průběh, penis byl jako bez života. Kvůli v těle přítomným kovovým implantátům nemohu podstoupit magnetickou rezonanci, vyloučit či potvrdit syndrom kaudy či konu tedy spolehlivě nelze.Dnes už si nevím rady, jsem ve svých 44 letech i přes vrozený neurologický handicap otcem dnes 10letých zdravých dvojčat a nevím, zda je připravit na to, že se zřejmě nějaký čas neuvidíme - řešení svých problémů totiž vidím v operaci páteře na vlastní riziko - či vše řešit pouze pravidelným absolvováním rehabilitací a elektroléčby, cvičením doma a případnými kúrami injekcí vitamínu B12 +B1, případně Milgammy. Poradíte? Při elektroléčbě interferenčními proudy se mi bolesti LS páteře ještě zvýraznily, takže teď navíc ještě skoro jako bonbónky polykám analgetika a antirevmatika.... Doporučil byste operační řešení, či setrvání při alternativních způsobech řešení problémů u?Bolesti a další obtíže jsou čím dál výraznější....

Odpověď odborníka:

Dobrý den pane Vladimíre. Uváděné změny na RTG páteře je potřeba k posouzení stavu vidět, stejně tak vyšetřit celkový neurologický a zdravotní stav, aby bylo možné posoudit, že tyto změny na RTG působí hlavní potíže. Snížení meziobratlových prostor v důsledku degenerace ploténky ev posun obratle sami o sobě podobné potíže nedělají. Důležité je, zda je taková změna, že působí tlak a poškozování nervových kořenů ev míchy např v bederní oblasti. Potom by byla indikována operace. K tomu zmíněná vyšetření nestačí. Pokud nelze MR, je možné provést tzv perimyelografii- podání kontrastní látky do páteřního kanálu, následně snímky i v různých polohách páteře a poté CT nepáteřní kanál s náplní kontrastní látkou. Výtěžnost, co se týče zobrazení tlaku do páteřního kanálu je srovnatelné s MR. Nelze, jen pokud je alergie na jod. Vyšetření standardně některé neurologická pracoviště v ČR provádí. Samotné bolesti v páteři mají často i původ ve funkčních změnách, které na RTG , MR,CT vůbec vidět nejsou-/ nebo se mylně potíže přisuzují starým rtg změnám na páteři, které se zjistí/ tzv blokády a reflexní změny v jejich okolí. Ty je nutné vyšetřit a ošetřit lékařem, který provádí techniky myoskeletární medicíny / někteří neurologové, ortopedi, lékaři RHB/. Lze poté i rozplánovat cílenou rhb a fyzikální terapii. Tyto jinak necílené postupy nebudou mít přílišný efekt. JE vhodné provést pro slabosti v nohách, výpadcích citlivosti i vyšetření nervsta na EMG, dále i některé evokované potenciály, hl tzv míšní, které testují další dráhy v centrálním nervstu. Vyšetření mozkomíšního moku, které se provádí při peimylografii zase vyloučí ev zánět nerstva, známky svědčící pro ev roztroušenou sklerosu a podobné choroby. Samotná erektilní dysfunkce, může mít i jiné příčiny než při potížích spáteří- někdy je to i cévní změny, ale i také funkční porucha ale i vlivy řady léků / na hypertenzi, antidepresiva, léky od bolesti/ . Zde je vhodné také provést rozbor možných vlivů, urologické dovyšetření, zvážení nasazení moderních účinných léků jako např Cialis apod / V žádném případě ne prostředky i na přírodní basi nabízené na internetu apod/ Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: