Vasektomie a autoimunitní onemocnění

Dobrý den, můj manžel prodělal v předešlém vztahu vasektomii, u které bych se ráda zeptala, zda nemůže mít nepřímou souvislost s bouřlivým autoimunitním onemocněním - revmatoid. artritidou, která mu byla nedávno zjištěna. V jedné anglické studii, kterou jsem nalezla na internetu, je prý po prodělaném zákroku zvýšené riziko autoimunitních chorob. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Jestli po mě chete vyjádření, zda vasektomie u Vašeho manžela vedla k rozvoji autoimunitního onemocnění, tak se ptáte nepravé. Je to spíš otázka do diskuze na akademické půdě, ne pro internistu v terénu. K rizikům, vedoucím k rozvoji autoimunitních chorob patří i chronické záněty, bakteriální a virové infekce, ischemie, traumata, hormonální vlivy....tj. faktory, se kterými se běžný člověk v životě potká nesčetně krát- včetně Vašeho manžela, takže jednoznačně říct, že za jeho nýnější onemocnění může podstoupená vasektomie, se nedá říct.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: