Vaskulitida (2.)

Reaguji na vaši odpověď zde http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/vaskulitida-70759 Ano, já mám právě i bolesti nohou, pánve, hlavně po ránu. Jinak už mě pálí celé nohy skoro dva roky, ale až na zarudnutí, které se projevuje nejvíce večer, v sedě nebo v teple, nic zvláštního na nohách není vidět. Hlavně to zarudnutí se po delší chůzi skoro úplně vytratí, takže když jdu k lékaři abych mu to ukázal, tak to vypadá celkem normálně. Stejně tak v chladu se bolest zlepšuje a to samé když si například nohy osprchuji studenou vodou, a pomáhá i ascorutin který mám předepsaný na něco jiného. Nicméně mi bylo řečeno, abych se ukázal až to zarudnutí bude skutečně zřetelné, a protože to není tak jednoduché, tak jsem si v tu chvíli alespoň udělal makrofotky zarudlé kůže a poslal to sem k posouzení paní doktorky Dogoši, která mi na to napsala, že se jedná o vaskulitidu, což vzhledem k tomu že mám Crohna, by bylo vcelku možné. Oni mě s tím teda zatím poslali na neurologii a na revmatologii, ale tam se nic zvláštního nevyzkoumalo, akorát v testech krve mi vyšla zvýšená hladina ANCA IF a katepsin G, což jak jsem si zjistil se též u vaskulitidy vyskytuje, nicméně jak už jsem psal, lékaři mi k té kůži nic zvláštního neřekli, prý vypadá normálně, takže nevím jak mám zažádat o testy na vaskulitidu, když mi nic takového lékaři vůbec nenabídli. Zde přikládám odkaz na pořízené snímky - http://uploads.im/?g=P7869.png (stačí kliknout a dole se objeví zvětšený obrázek) Fotografie jsou pořízené porůznu z celých nohou, a jsou na nich vidět zřetelné zarudlé žilky, které vystupují z kůže napovrch. Na horní polovině těla nic takového nemám, takže předpokládám že to s tím pálením a bolestmi musí mít něco společného. Předem děkuji za odpověď a za rady.

Odpověď odborníka:

Další postup by měly řídit na revmatologii. Pokud vám dělaly odběry krve na autoimunitu a je zvýšená hladina ANCA IF a katepsin G, tak bych předpokládal další došetření. Zde je velmi obtížné poskytnout nějakou užitečnou radu, protože zaleží na zkušenosti daného lékaře, jak si s daným problémem poradí. Diagnostika vaskulitid a její následný léčba je poměrně náročná. Potíže mohou souviset s předpokládanou vaskulitidou. Bude dobré se poradit s praktickým lékařem nebo ošetřujícím gastroenterologem jaký bude další postup.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: