Vasospastická ap

Dobrý den.Mám diagnozu ISCH chron.,NYHA II,vasospastická AP,vertebrogení algický sy.hrudní Prodělal jsem 3x revmatickou horečku s postižením srdce s rozšířením levé komory srdce.Diagnozu vasospastické AP mám diagnostikovanou nejméně již 10 let,vššechny EKG mám ve svém vlastníctví._Mám dotaz,může vasospastická AP když stárnu a sama od sebe se vyléčit a nemůže se zhoršovat?Jelikož při posledním vyšetření mi p.MUDr. napsal místo vasospastické AP že mám pouze kolapsové stavy vasospastickou AP mi nenapsal i když mám veškeré potíže podle vasospastické AP se strátou vědomí.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, příznaky anginy pectoris vazospastického typu se mohou s věkem měnit (i ve smyslu zmírnění potíží - jde i o "odolnost" srdce proti zužování cév), ale je spíše potřeba počítat s tím, že s věkem se projeví pravděpodobněji obvyklejší příčina anginy pectoris - tedy ucpávání cév aterosklerotickými pláty. Ovšem ve Vašem případě mohou být příčinou srdečních potíží (dušnost, bolesti, mdloby...) i postižení chlopní po revmatickém horečce, špatný výkon srdečního svalu aj., nejenom samotná špatná průchodnost věnčitých tepen - to Vám musí vysvětlit Váš ošetřující lékař, který má k dispozici nález z echokardiografie a dalších proběhlých vyšetření. Pokud máte nějaké nejasnosti ohledně obsahu dokumentace, platí totéž - nebojte se zeptat Vašeho lékaře, od toho tam je. Je možné, že diagnosa vazospastické angíny z lékařské zprávy "vypadla" i čistě administrativním omylem...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: