Vazeny pane doktore, lon...

Vazeny pane doktore, loni na podzim jsem si objevila vyrustky na hrazi, o kterych jsem si nebyla jista, zda tam maji byt. Proto jsem navstivila sveho gynekologa, ktery me vystrasil HPV virem a odeslal do Motola na kolonoskopii. Vzhledem k delce objednaci doby, jsem zasla na konzultaci k jinemu gynekologovi, abych byla klidnejsi a vyplnila tu "cekaci" dobu, ten me sdelil, ze to nic neni a nemam to resit. V prosinci jsem se dostala na vysetreni do Motola, kde me sdelili toto: spise papilomatosa vulvy v regresi, bez typicke kresby pro HPV, zatim sledovat, nebudeli delat problemy, jinak laser vaporisace. Na dalsi kontrole jsem byla minuly tyden, kde me sdelili, ze se mam pripravit na odstraneni laserem, ze jde o condylomata. Ja zadne problemy nepocituji. Mam staleho partnera, s kterym jsme si 100% verni jiz 14 let. Me dotazy jsou: - jak je mozne condylomata chytit v mem pripade? Slysela jsem nazor, ze jsem je mohla chytit na plavani kojencu, ze tento vir preziva v teple vode? To je jedine misto, ktere me napada... nebo je mozne, ze tento virus v sobe mam jiz onech 14let??? Neni mozny prenos na syna pokud se koupe po me ve vane (sparuju ji horkou vodou) nebo mam pouzivat nejaky agresivni cistic? - mel by jit partner na kozni? - v pripade osetreni laserem zustava vir, ktery vyvolava condylomata stale v mem tele a tedy muj partner bude v neustalem riziku mozne nakazy? - lze po zakroku normalne fungovat (myslim tim normalne fungovat, jit do prace atd.) za jak dlouho po zakroku lze pohlavne zit? Dekuji mockrat a zustavam s pozdravem, olga mala

Odpověď odborníka:

Dobrý den, HPV virus, který způsobuje condylomata accuminata, se z 99 % šíří při pohlavním styku. Jinak lze velmi vzácně chytit papilomavirus například při kontaktu s kontaminovaným povrchem. Pouhá přítomnost HPV infekce se neléčí, organismus si s ní obvykle poradí sám. Pokud partner nemá kondylomata, nemusí nutně jít k lékaři (u mužů není infekce HPV dosud spojována s žádným dalším onemocněním), ale pro klid a pro jistotu může. Doporučuje se dbát na hygienu a zdravý životní styl, na posílení imunity. Antivirotikum proti HPV viru dosud nemáme, léčí se vnější projevy - kondylomata, a to laserem nebo chemicky, aplikací podofylinu, případně chladem ("zmražením" tkáně - kryoterapie), případně chirurgicky - konizace děložního čípku, kdy se postižená tkáň vyřízne. Tyto metody likvidují virus v postižené tkáni. Co se týče "fungování po zákroku", pracovní schopnost nebývá omezena. Jinak záleží na rozsahu zákroku a místě zákroku.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: