Vážený pane doktore(paní ...

  • Dotaz od: Jelínková
  • Publikováno: 26.6.2008
  • uLékaře.cz

Vážený pane doktore(paní doktorko), prosím Vás, je nutné jít na odstranění uzlíků na hlasivkách? Co se stane, když nepůjdu? V podstatě mám jen občas zastřený hlas, ale jinak zvlášť velké problémy nemám. Operace se bojím-navíc je pod narkózou. Učím už 23 let, a tak už to snad je i únavou hlasivek, ale stav se zatím nijak nezhoršuje. Uzlíky mám, tak doufám, že se mohou přes prázdniny i třeba ztratit při hlasovém klidu a inhalacích. Myslím si to správně? Pomůže to na hlasivky nebo už ty uzlíky potřebují razantnější zákrok? Jaká je pravděpodobnost, že se to i třeba nepovede? Změní se barva i síla hlasu? Jak dlouho po zákroku je člověk schopen běžně namáhat hlas? Děkuji Jelínková

Odpověď odborníka:

Dobrý den, operace samozřejmě naprosto nutná není, doporučovala bych hlasový klid, vyhýbat se nachlazení apod. Každá operace s sebou samozřejmě nese určitá rizika. Operace hlasivek není ničím nebezpečným, je ale pravda, že se může lehce změnit barva hlasu a po operaci se doporučuje cca 2-3 týdenní hlasový klid.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x