Vazovagálna synkopa a potápanie

Dobrý deň pán doktor, chcel by som sa Vás opýtať či moja diagnoóza - vazovagálna synkopa kardioinhibičný typ s asystóliou je pre mňa nebezpečná pri potápaní. Synkopu mávam tak raz do roka zatial vždy len v súvislosti s krvou. Obmedzuje ma to nejak pri potápaní ? Aké je Vaše odporúčanie ? Prajem pekný deň.

Odpověď odborníka:

Vaše porucha je relativní kontraindikací potápění a hrozí náhlou ztrátou vědomí, což může být pod vodou fatální. Ovšem může to být i známka obecně vysoké trénovanosti jen se zvýšeným tonem vagu. Pokud se již potápíte a nemáte žádné problémy, vždy pamatujte na riziko, nevystavujete se nadměrné zátěži. Pokud jste uchazeč, zvažte, zda není jiný sport vhodnější. V každém případě upozorněte instruktora (buddyho) na svůj handikep.

MUDr. Miloš Sázel, CSc.
MUDr. Miloš Sázel, CSc.

Specializace: Hyperbarická a letecká medicína
Pracoviště: Ústav leteckého zdravotnictví Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
„ABCDE“ pomůže s odhalením rakoviny kůže
Články: „ABCDE“ pomůže s odhalením rakoviny kůže
Ačkoli je téměř vždy možné...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Hysteroskopie
Články: Hysteroskopie
Hysteroskopie je...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: