Vazy

Dobrý den, pane doktore. Můžete mi prosím vysvětlil, jak je anatomicky možné že při poranění postranních kolenních vazů jsou tyto schopny se s pomocí fixace sami zregenerovat bez nutnosti operace a zkřížené vazy toho schopny nejsou? Při jejich utržení musí následovat náročná operace s velice dlouhou a bolestivou rekonvalescencí. Pokud se při poranění chrupavky vpichují hyaluronové injekce, je tato léčba účinná? Děkuji za informace. A.

Odpověď odborníka:

Boční vazy se většinou léčí konservativně proto, že jejich úplné přerušení není časté. Pokud jsou přetaženy nebo natrženy potom konservativně se stav upraví. Kromě toho boční stabilizátory mohou být v tomto nahrazeny dalšími strukturami. Pokud chceme upravit přerušený přední zkřížený vaz je nutná operace, protože zkrácení přerušené zbytky vazu jsou značně dislokované, a bez jejich sblížení se náprava nezíská. jejich sblížení je velmi obtížné z řady důvodů, proto musejí být nahrazeny plastickou náhradou. Ne vždy se musejí přerušení zkřížené vazy, tedy přední, operovat. Operuje se jen tehdy, pokud je význačnější nestabilita kolena.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
  • Zanet mandli Je mi 27 let a nyni ziji na Novem Zelandu. Dva tydny me...
 
Naposledy čtené: