Vazy v koleni

Váš dotaz: Mám dotaz, protože si už nevím rady. Před měsícem a půl jsem po silovém cvičení dřepů cítil tlak v kolenech. Problém mi dělalo chodit ze schodů, do schodů, dřepnout si. Zašel jsem k ortopedovi, ale ten mi k tomu nic neřekl a jen mi řekl, že to mám nechat odpočinout. Po dvou týdnech mě jedno z kolen přestalo bolet a druhé ne. Proto jsem zašel k jinému doktorovi, který mě vyšetřil. Na zdravotním záznamu mám, že koleno je bez otoku, bez náplně, lehká citlivost med. nad proxim. úponem LCM. Nyní už koleno nebolí, občas v něm cítím tlak a mám ho takové "volné" hlavně pokud jdu z kopce. Nevíte jak dlouho se vazy hojí? Nebo co udělat proto, abych je zpevnil a léčbu trochu urychlil. Děkuji za odpověď ěkuji za odpověd. Fixace kolene neproběhla, dostal jsem pouze protizánětlivou mast, Voltaren. Jak tedy dlouho trvá zotavení v tomto případě? A chci se zeptat, jestli je možné, abych už koleno začel pomalu zatěžovat. Například plaváním, jízdou na rotopedu nebo dřepy s vlastní váhou. Koleno už nebolí, jen občas cítím pnutí nebo malý tlak na vnitřní straně. Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Boční vazy kolena mohou zlobit někdy delší dobu. Přdpokldem je aplikace unehybnění na 6 týdnů, poté polootuhá ortéza na koleno , začít s pohybovou léčbou na rehabilitaci, léčba je doplněna léčbou fyzikální.. I přes neznehybnění bych někkou ortézu užíval , je možno předepsat od ortopeda. Rehabilitace je užitečná i v tomto případě, jak pohjybová léčba tak i fyzikální terapie.. Postupné zatěžování je na místě, plavání je bezproblémové, užitečné. Stav by se měl upravit do 6 měsíců.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: