Vazy v kotníku

Dobrý den, mám výsledek magnetické rezonance (MRI) kotníku, který jsem si neopatrným pohybem vymknul asi před 3-4 měsíci, a rád bych věděl, jaké kroky podniknout, a jak si můžu pomoci, zda koupit nějakou ortézu případně jakou a na jak dlouho...na chirurgii udělali RTG, předepsali elastickou bandáž, analgetické gely, doporučili bazén a rozhybavat, navíc jsem jej doma ledoval a užíval wobenzym, nicméně nevidím žádný pokrok, rád bych se letos ještě dostal k cyklistice... MR levého hlezného kloubu nativně: Postavení v hlezenném kloubu zachováno, kl. štěrbina symetrická, chrupavka v talotibiálním kloubu přim. výše, bez subchodnrálního edému. LFTA je prakticky spotřebováno, lig. calcaneofibulare je prosáklé, ale zachováno, LFTP je zachováno, s jemnými kolekcemi vel. d o 3-4 mm - drobná ganglia. Kl. pouzdro v této later. části zesíleno, výpotek je minimální. Lig. deltoideum ve všech porcích zachováno. Postavení v talokalk. kloubech zachováno, sinus tarsi klidný. Achilova šlacha klidná, burza nad tuber kalkaneu naplněna. Šlachy všech tří skupin jsou klidné. RES: LFTA prakticky spotřebováno, prosáknutí lig. calcaneofibulare, drobná ganglia v LFTP - susp. stav po starých aprc. rupturách. Ostatní nález v mezích normy. Zjistil jsem si, o jaké vazy se jedná, ale už vůbec, jak pokračovat v léčbě, hlezno bez otoku, ale bolí prakticky celý den, bez přestávky, více při scházení schodů směrem dolů, ve specializované ambulanci jsem nenarazil na přílišnou ochotu personálu. Děkuji za jakoukoliv radu, s pozdravem Martin

Odpověď odborníka:

Ligamentum fibulotalare anterius je nejčastěji postiženo při distorsích, ale většinou se přesto neoperuje, ale bohužel v současnosti se málo využívá sádrový obvaz, který je pro hojení těchto postižení vlastně nejlepší. Bude záležet na ortopedovi, aby posoudil případnou viklavost hlezna, ale zdá se, že na to si nestěžjuete. Pro namahavější činnosti, kterým byste se měl alespoň půl roku vyhýbat bych vždy měl měkkou ortézu nebo alespoň jistě elastik. Při v podstatě dostatku vazů v oblasti hlezna by se stav měl upravit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: