Včelí nebo vosí bodnutí

Jak se zachovat, pokud 8.měsíčního kojence bodne vosa nebo včela? Je třeba vyhledat lékařské ošetření?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Máco! Jestli je bodnutí mimo krk a oblast úst a dítě neprojevuje celkové projevy, pak k lékaři nemusíte. Jiná je situace při bodnutí do úst, jejich okolí nebo krku, kdy může dojít k rozvoji nebezpečného místního otoku s omezením dýchání. To si vyžaduje lékařskou pomoc. Stejně tak jakékoli situace po štípnutí, kdy se rozvíjí celkový otok, letargie dítěte a jeho upadání do spánku a bezvědomí, kdy jsou vidět na celém těle kožní změny (kopřivka, rudé skrvny), kdy dochází k dušení atp. Obecně, když si nejste jistí, raději se ukažte lékaři. Některé rady jsou dosažitelné i po telefonu (můžete volat nemocniční pediatrická oddělení, kde jsou pediatři k zastižení 24/7.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: