Vdechnutí mateřského mléka

Dobrý den,chtěla bych se poradit. .Už podruhé se mi stalo,že mi dcera 7, 5 měsíce vdechla mličko. Poprvé se to stalo když ji bylo 5,5.pokaždé ráno obě situace si byly velmi podobné. Teď to proběhlo asi takto probudila se v šest hodin na kojení to dostává čistě je MM (jinak je od 5měsíce na prikrmech a presnidavkach),nakojená usíná a probouzí se v půl osmé sedí u mě v posteli a hraje si -blinka - v klidu vše uklidim a hrajeme si dál dám jí napít vody- úplně v pohodě se napije -koukám jak tlačí tak ji polozim ať se v klidu vykaká -vezmu ji do ruky a odnašim na pře.pult -stihnu ji přebalit když v tom koukám že ztrácí barvu šedne ji obličej pusinka celé tělo -otocim ji na bříško a dám ranu mezi lopatky ještě nějaké mličko vypadne.Pokládám ji zpátky pořád šedá a zavírá očička je asi osm hodin - volám 155 ...opravdu je to reflux?proč se to stalo asi až za půl hodinky od ublinknuti? Proč je miminko šedé? Můžu ji nějak od zašednuti pomoci- třeba teplou vodou?Jsou možné léky. ..jestli se to bude opakovat?Děkuji za odpověď paní doktorka.Nováková

Odpověď odborníka:

Dobrý den pan Hanko! Skutečně by se dle uváděných příznaků mohlo jednat o reflux potravy za žaludku zpět do jícnu a úst s následným vdechnutím tohoto obsahu. Nejlépe je těmto situacím předcházet a jednat dávat dítě do zvýšené polohy zejména na spaní, nepřekrmovat ho a do mléka důsledně přidávat zahušťovací přípravek Nutrlion Nutriton. Stává se to když má dítě oslabenou svalovinu na přechodu jícnu a žaludku, která má zabraňovat vracení potravy, nebo když je svalovina mezi žaludkem a dvanáctníkem naopak zbytnělá a brání odtoku tráveniny ze žaludku. Udávané zašednutí obvykle doprovází počínající hypoxii (odkyslyčení). Je to dané obstrukcí v dýchacích cestách vdechnutou potravou a reflexním spasmem dýchacích cest. Pomoci miminku můžete právě uvolněním dýchacích cest, event. odsátím vrácené tekutiny. Při přebalování po jídle ho nedávejte do vodorovné polohy, taktéž ne, když zpozorujete, že che kakat. Navýšení břišního tlaku při tlačení může taktéž reflux vyvovat. Doporučuji stav konzultovat s dětským gastroenterologem. S pozdravem Petr Kadleček

MUDr. Petr Kadleček
MUDr. Petr Kadleček

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Ordinace U Pandy

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: