Věčný kašel

Dobrý den, mám roky přetrvávající kašel. Značně mně to společensky omezuje. Mám zjištěné astma - ale je zaléčené a při kontrolách přístroje ukazují normální stav. Alergie nezjištěna. Kašlala jsem občas díky žaludečním šťávám, ale to mám již pod kontrolou. Stále mně obtěžuje zadní rýma, skapává do krku a v oblasti polykání to velmi obtěžuje, ale i to jsem schopna alespoň občas částečně potlačit nosními kapkami (nejvíc se mi osvědčil zvlhčující Olynth) ale používám ho jen co nejméně. Navíc ještě soustavně pokašlávám. Pořád mně to jakoby lochtá pírkem někde na průdušnici, nutí ke kašli, často nasucho, ale někdy po delším kašli nebo nějakých kapkách vykašlu trochu hlenu, nejčastěji "kuličky" velikosti hlavičky špendlíku. Někdy i větší kousky barva bílá, občas žlutá a někdy jenom bezbarvou řidší tekutinu. Nejvíce po ránu a pak k večeru. Během dne pokašlávám. A někdy mívám záchvat kašle až se počůrávám. Léta beru Biotusil, občas když jsou problémy slabší, vynechám měsíc-dva. Nebo nasadím jiné kapky.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Aleno, děkuji Vám za dotaz. Podle uvedených příznaků se domnívám, že Vaše bronchiální astma není pod dobrou kontrolou, jelikož máte potíže /kašel/. Jak dlouho se již léčíte s astmatem? Užíváte inhalační léky? Jaké? Včetně inhalačních kortikosteroidů? Bylo Vaše astma někdy pod úplnou kontrolou, tj. byla jste úplně bez potíží? Fakt, že spirometrii máte při vyšetření „dobrou“ neznamená, že nemáte bronchiální astma. U astmatika totiž může být funkční vyšetření plic /tedy-prostá spirometrie/ v normě. Teprve podrobnější vyšetření /bronchodilatační test-reakce na lék, který rozšiřuje průdušku a bronchokonstrikční test - reakce na lék, který průdušku zužuje, a jiné testy/ nám napoví, jak se průduška chová, zda má tendenci k hyperreaktivitě /zvýšené reaktivitě na podněty/. Astma existuje alergické ale i nealergické /iritační/, kt.je způsobeno různými iritanciemi /chemickými látkami – např. desinfekční prostředky v práci, apod/. Uvádíte, že máte zadní rýmu. Jste tedy léčena ORL-specialistou? /ušní-nosní-krční/ Faktem je, že horní dýchací cesty a dolní dýchací cesty jsou propojeny, takže pokud neléčíme např.chronickou rýmu, nemůžeme dobře zaléčit ani astma. Užíváte nosní kortikosteroidy? Antihistaminika? /Zodac, ../ Pokud jste zatím ORL specialistu nenavštívila, udělejte to. Po návštěvě u ORL specialisty – další postup podle závěru vyšetření. Pokud Vám předepíše nějakou léčbu, užívejte ji a uvidíte, jak se stav vyvine. Poté bych šla na kontrolu na plicní /i s výsledkem od ORL/ a požádala o event.změnu či doplnění léčby. Věřím, že se Váš problém vyřeší. Držím Vám palce.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bílý jogurt: zatočí s průjmem i vaginální infekcí
Články: Bílý jogurt: zatočí s průjmem i vaginální infekcí
Exotická jídla na dovolené...
Slezina
Články: Slezina
Slezina je orgánem s mnoha...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: