Vedlejší účinek antikoncepce či příznak chronické žilní nedostatečnosti?

Dobrý den, antikoncepci beru již od 15-ti let. a od té doby beru již třetí. Po Minisistonu a Lindinette 20 beru Yadine. Tu beru už 5 měsíců. Zhruba měsíc možné dříve jsem si všimla skvrn na obou chodidlech. Nesvědí ale ani nemizí. Od září se ryhleji unavím...nohy mi po větší námaze (což je třeba i rychlejší chůze či chůze do několika pater po schodech)hned "ztvrdnou" a já už jen s velkým přemáháním pokračuji dál. Může totot všechno způsobit antikoncepce či to je spíše ona chronická žilní nedostatečnost? Za jakým doktorem stím mám jít pro jinou antikoncepci za gynekologem či za praktickým lékařem?

Odpověď odborníka:

Milá Míšo, skvrny na chodidlech by mohli znamenat problémy se žilním systémem, nebo nějaké onemocnění jater, či kožní problém (ekzém, infekce třeba kvasinková). Pocit tvrdnutí nohou, těžké nohy, či otoky nohou můžou určitě souviset se žilním systémem a bylo by vhodné ho vyšetřit a užívat léky. Určitě vám doporučím návštěvu obvodního lékaře, který vás dál odešle na speciální vyšetření podle potřeby. Mějte se hezky.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: