Vedlejší účinky oestrogelu

Dobrý den pane doktore, měla bych dotaz ohledně hormonální léčby, která byla předepsaná mé mamce. Před cca 4 lety (nyní jí je 43 let) jí byla zjištěna rakovina dělohy, podstoupila operaci, při které jí byla odstraněna děloha i s vaječníky. Od té doby jako hormonální léčbu užívá Oestrogel, ale jako vedlejší příznak tohoto léku je možná rakovina prsu. Zajímalo by mě zda existuje jiný přípravek, který ji ochrání před ostreoporózou a nebude tyto vedlejší účinky mít. Děkuji předem za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Oestrogel byl mamince předepsán především jako náhrada hormonů, které vyráběly odstraněné vaječníky. Ochrana před osteoporózou je v tomto kontextu "přidružená", nikoli hlavní indikace užívání přípravku. Každý estradiol (léčivá látka Oestrogelu a zároveň ten uměle dodávaný hormon, který jinak vyrábějí vaječníky) přináší riziko rakoviny prsu, takže není přípravek, který by tento POTENCIÁLNÍ (rakovina prsu je možná, ale neznamená to, že ji dostane každá pacientka, která lék užívá) nežádoucí účinek neměl. Toto riziko však není nijak vysoké (z velkých epidemiologických studií vyšlo relativní riziko 1,35).

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: