Velikost sleziny i 21 měs. dítěte

Dobry den, pane doktore/pani doktorko. Syn 21 mesicu mel na ultrazvuku velikost sleziny 65x20 mm (slezina homogenni), je tato velikost v poradku, nebo se jedna o zvetseni oproti normalu. Pripadne jaka je v tomto veku normalni bezna velikost? Jeden dr povazuje velikost za normalni, jiny za hranicni s tim, ze syn bude hlidan/kontrolován. Trosku me tato skutečnost (zvětšené sleziny) desi, mam se znepokojovat? Jde opravdu o zvětšení oproti normálu, ci nikoli. Dekuji za odpoved. Andrea

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Andreo. Velikost sleziny u dětí nelze hodnotit izolovaně bez znalosti důvodu vyšetření ultrazvukem. Hodnocení se liší podle toho, zda má Váš syn nějaké potíže a proto byl indikován ultrazvuk, či je změřená velikost sleziny jen "náhodným" nálezem a při ultrazvuku se hodnotily jiné orgány. Slezina se může zvětšit při různých infekčních onemocněních nebo při onemocnění krvetvorby. Čili toto je nutné vzít v potaz a tyto informace já k dispozici od Vás nemám. Pokud je syn zdráv, pak se může klidně jednat jen o variantu normy, čili že je slezina v jednom rozměru delší a ve druhém kratší, stejně tak, jako nejsou všechny děti naprosto stejně vysoké. Hodnotit velikost sleziny podle tabulek je samozřejmě v pořádku, nicméně jak uvádím výše, může být zavádějící a nepřesné, navíc zbytečně stresující pro rodiče. Bude dobré, když se poradíte s lékařem, který si vyžádal ultrazvukové vyšetření břicha u Vašeho syna a jak komplexní výsledek hodnotí. Jinou radu nemám. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: