Velká bolest zad a nález - výrůstky

Dobrý den pane doktore, mám na vás prosbičku. Moji maminku (54let) bolela dlouho záda v oblasti bederní páteře, dlouho se to snažila vydržet a protahovala se doma. Když už to bylo takové, že nemohla ani stát a byla to taková bolest ( sezení a ležení, chození ji nevadilo), tak šla k obvodnímu lékaři, poslal jí na rentgen, kde jí zjistili výrůstky. Snímky z rentgenu u sebe nemáme, ty má jen pán, co ho dělal a lékaři přeposlal výsledky. Lékař mamce řekl, že bude muset doživotně cvičit, že se tohle neoperuje. Já jsem ale četla, že operace možná je, když je to tak velká bolest.. Říkala jsem si,že by měla jít ještě alespoň k neurologovi, ale její obvodní ji už nikam jinam neposlal, jen k ortopedce. K té se teprve bude objednávat po svátcích, jenže to je taková, která vám vynadá za boty, za chůzi, za všechno, co ona sama nedělá. Ještě je u nás moc dobrý fizioterapeut, který se učil u dr. Koláře, co se stará o vrchol.sportovce, tak jestli zkusit jeho. Zkouším, alespon Vaší radu,jak máme postupovat a zda se to dá operovat,aby se alespon ulevilo od bolesti. Mnohokrát děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý de Jano. Bolesti zad mohou mít více příčin. Většinou ale jde o blokády mezi obratly, okolní svalové stahy a další reflexní změny. V druhém případě někdy změny hlavně na ploténce, která po degeneraci částečně vyhřezne a dráždí nervový kořen- potom potíže více vyzařují např do dolní končetiny. Obě změny na běžných snímcích páteře vidět nejsou. Běžný RTG páteře je důležitý, aby se vyloučilo například zlomení, snížení obratle, projev zánětlivého nebo nádorového postižení a někdy tzv ujíždění jednoho obratle vůči druhému- listhesa. Tzv výrůstky jsou jen adaptační změny na už dřívější přetežování páteře a ukazují, že v některých úsecích je páteř již méně pohyblivá,ale tyto akutní potíže nedělají a nejsou ani opravdu určené k operování. Při nelepšení bolestí po krátké sérii klidového režimu a analgetických léků např kombinace Paralen a Ibuprofen 2xd / pokud není problém se žaludkem, nebo alergie na tyto léky/- je vhodné neurologické vyšetření k posouzení ev poškozování nervového kořene a dle toho ev další zobrazovací vyšetření pna páteř. A detailnější i vyšetření páteře- nalézt a odstranit ev blokády, navrhnout cviky k uvolnění svalových stahů atd. Vhodné je nalézt lékaře, který provádí vedle své odbornosti i tzv myoskeltární/ manuální/ vyšetřování a ošetřování páteře/- někteří neurologové, rehabilitační lékaři, ortopedi. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: