Velká nosní mandle

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Mám 8,5 letého syna, ve 4 letech mu byla vyndána nosní mandle, nicméně záhy dorostla. Pravidelně chodíme na ORL kontroly. Syn je alergik, jinak je nemocný velmi zřídka, nechrápe, nehuhňá jen někdy dýchá pusou. V noci ne. Naše paní doktorka je toho názoru, že v 8 letech by už nosní mandli mít neměl a že bychom ji měli nechat vyndat.Prý je dost velká. Já se pořád zdráhám. Co když znovu naroste? Nevím, co mám dělat. Ještě vyčkat, nebo nechat mandli odstranit? Moc Vám děkuji za odpověď. Přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jsem toho názoru, že pokud nosní mandle nedělá potíže, zbytečně zákrok neindikuji. Nosní mandle po 8 roku věku začíná involovat (zjednodušeně řečeno zmenšovat se), zároveň roste i dítě, logicky se zvětšují i dutiny v oblasti dýchacích cest. U Vašeho syna by mohlo být indikací k operaci protrahované dýchání ústy, ev. nosní mandle jako ložisko infekce. Nevím, jak silný je alergik. Každopádně, u svého dítěte bych se rozhodovala dle potíží.

MUDr. Kateřina Sobotková
MUDr. Kateřina Sobotková

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: Klinika dětské otorinolaryngologie FN Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bechtěrevova choroba: vědci už poznají, koho ohrožuje
5 tipů pro zdravé uši bez infekce
Články: 5 tipů pro zdravé uši bez infekce
Máte-li propíchnuté uši...
Mýty o zácpě
Články: Mýty o zácpě
Vědci z berlínské...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Naposledy čtené: