Ventrolistéza, cirkulární protruze až hernie s přesahem 9 mm

Dobrý den pane doktore, mám nález z magnetické rezonance hernie disku L4-L5 foraminálně a extraforaminálně vpravo, kde je těsný kontakt s průběhem kořene, dále ventrolistéza L5-S1 do 4mm cirkulární protruze až hernie s přesahem 8-9mm. Bříška na noze necítím a nepostavím se na patu. Měla jsem strašné bolesti, nejdříve mě chtěli hned operovat, ale protože jsem přijela v noci, tak mě poslali na infuze, po kterých se mi to zklidnilo (chodila jsem na ně měsíc). Jsem přes půl roku doma a když jsem v klidu, tak je to docela dobré, ale nikam nedojdu, mám těžkou nohu a dost mě bolí záda a jde mi to do celé nohy. V prosinci jsem dostala zprávu z nemocnice, že se na spondylosemináři dohodli na stabilizačním výkonu, že by prostá dekomprese nervových struktur nestačila. V únoru jsem se měla dostavit na domluvu dalšího postupu. Byl tam jiný lékař, který mi sdělil, že jsem vlastně úplně zdravá a do zprávy napsal, že mám používat bederní pás, jízda na kole bez limitací, zvedání břemen dle možností a že mám jít do práce (tam zdvihám těžké balíky, které nosím na poštu). Obvodní lékařka mi ještě napsala rehabilitaci a tam se zděsili, co pan doktor napsal. Nastupuji do práce a vůbec nevím, co mám dělat, každý říká něco jiného. Prosím poraďte mi. Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Dagmar Uváděné potíže s vyzařující bolestí do nohy oslabení stoj na pět ukazují na poškozený nervový kořen L5. Což by nález na magnetické rezonanci mohl vysvětlovat. Je důležitý vývoj během léčby- jak ustupuje nebo ne právě kořenové poškození v neurologickém nálezu. Konzervativní postup má přednost, pokud se neurologický nález lepší. Tomuto poškození odpovídá změny spíše prostoru L4-5- kde by jistě stačila při nelepšení jen dekomprese. Listhesa L4 není ještě tolik významná, záleží, jestli je zde i tzv nestabilita- to samotná MR neukáže, je potřeba udělat např i snímky páteře v předklonu a záklonu. Výhřez samotný má šanci se tzv i „vstřebat“, takže pokud dále nervový kořen nepoškozuje, je možno právě neoperační postup volit. Stabilizační operace je již náročnější výkon, má význam jen za určítých situací, omezuje potom hybnost v daném úseku páteře a může vést po čase k dalšímu urychlení změn v sousedním úseku. Proto je bedlivé zvažování potřebné. Rozhodnutí o operaci nebo neoperli páteře je velmi složité, delikátní a je u každého případu jiné. Nelze se jistě rozhodovat jen na základě snímků na indikačním semináři. Je důležité toto spojit s vývojem neurologického nálezu, posouzením nálezu na celé páteři, zda se na trvání bolestí nepodílí ve skutečnosti další změny v jiných etážích včetně tzv funkčních, které na RTG vidět nejsou. Snímky je navíc potřeba vidět, nejen jejich popis. Z těchto důvodů se Vám může dostávat poněkud rozporuplných doporučení. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Články: Nepodceňujte vyrážku. Může být projevem alergie.
Alergie mívá různé projevy...
Sádlo je (opět) zdravé
Články: Sádlo je (opět) zdravé
Není to poprvé, kdy vědci...
Otrava železem
Články: Otrava železem
K léčení anémií a...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Umíte pečovat o kardiostimulátor?
Články: Umíte pečovat o kardiostimulátor?
Pokud máte v rodině nebo...
Krevní tlak a pulz: Co jejich hodnoty napoví?
Články: Krevní tlak a pulz: Co jejich hodnoty napoví?
Někdo by si mohl myslet, že...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: