Vertigo

Je mi 50 let, v souvislosti se závratěmi (trvají již 10. den) mě lékař odeslal na RTG krční páteře a ultrazvuk (krční cévy). UZV krčních cév byl v pořádku, vedlejší nález zvětšená štítná žláza s mnohauzlovou přestavbou obou laloků. RTG nález: C páteř: megatransverusus C7 vlevo, oploštělá lordosa, meziobratl prostory nezúženy, incip. ventrální spondlyosa, intervert. artrosa; TH páteř: obloukovitá dx skoliosa, zvětšená kyfosa, meziobratl. prostory nezúženy, ventrálně a laterálně nevelké spondyotickohyperostotické změny. Vyšetření CT mozku na neurologii bylo v pořádku. Může být některý z nálezů příčinou mých závratí? Lékař mi doporučil rehabilitace, které ale nyní nezvládnu (vleže jsou závratě nejhorší, po RTG vleže jsem nebyla schopná sama odejít). Budu vděčná také za "překlad" RTG nálezu.

Odpověď odborníka:

Jano, příčin vertiga, závratí může být řada. Interní příčiny: snížený minutový srdeční objem, hypertenze nebo hypotenze, porucha prokrvení mozku, poruchy metabolismu (hypoglykemický nebo hyperglykemický prekomatózní stav, při thyreotoxické krizi, při uremii); infekce, otologické, oftalmologické, psychogenní či neurologické příčiny. Nález na Vašem Rtg odpovídá degenerativním změnám na páteři, které vznikají věkem při opotřebení páteřních struktur a zejména nález na krční páteři by mohlo být příčinou Vaších potíží a rehabilitace by mohla vést k zlepšení stavu a úlevě od obtíží. Vhodné ale je v případě vertiga doplnit neurologické a ORL vyšetření k vyloučení jiné závažnější příčiny závratě. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x