Vertigo/točení hlavy

Dobrý den, od září 2014 se potýkám s točením hlavy (pocit jako bych byla opilá). Na ORL, očním a neurologii fyziologický nález. Po celou dobu docházím i k fyzioterapeutce, zatím bez dlouhodobějšího efektu na výše zmíněné potíže. (Zároveň od září docházím na akupunkturu, též bez efektu.) V poslední době jsem zkusila několik masáží (Tuina, nově Bowen) a na radu maséra požádala o RTG krční páteře, kde byl následující nález: "osa páteře přímá, lordosa porušená, blokové postavení C5-C7, ploténky zúžené nejsou, známky minim. def. spondylosy". Zajímalo by mě, zda nález z RTG ukazuje na možnost utlačení nervových struktur a zda by nebylo vhodné podstoupit další vyšetření (MRI, CT). Děkuji za odpověď. AU

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Rtg vyšetření nedokáže zobrazit nervové struktury a tedy ani jejich útlak. Nepřímými známkami výhřezu ploténky a následného útlaku nervu jsou snížené ploténky. Na RTG však píšou, že nejsou zúžené, tedy není zde popsán žádný předpoklad postižení nervových struktur. Na Rtg je pouze patrná blokáda krční páteře, která může způsobovat bolesti i závratě. Vhodnost podstoupení dalších vyšetření může pouze neurolog, který vás vyšetřil. Nevím, jak probíhá vaše rehabilitace, ale jejím základem musí vždy být aktivní cvičení a aktivní přístup pacienta. Pokud spoléháte pouze na to, že vás jen fyzioterapeut zbaví bolestí, lépe vám nebude. Je potřeba, aby jste se do léčebného procesu zapojila i vy sama. Je nezbytné mezi návštěvami fyzioterapeuta cvičit pravidelně i doma sama podel pokynů fyzioterapeuta. pokud by ani intenzivní cvičení nepomohlo od potíží, je potřeba pátrat dále po příčině. to znamená také zrevidovat svou životosprávu- dostatek spánku, pravidelný pitný trežim, adekvátní pohyb, množství stresových aktivit apod. Nevím, jaká vyšetření jste v rámci ORL a neurologie podstoupila a které je ještě možné doplnit, to se musíte poradit se svými lékaři. V neposlední řadě je vhodné zvážit i vliv psychiky na potížích- konflikty doma nebo v rámci, nějaká tragédie apod., a řešit své problémy případně i s psychologem. přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nespavost může signalizovat problémy se srdcem
Články: Nespavost může signalizovat problémy se srdcem
Pacienti se často mohou...
Rakovina hrozí téměř každému, která je nejhorší?
Články: Rakovina hrozí téměř každému, která je nejhorší?
Jenom v Evropě se každý rok...
Víte, jak funguje hormonální antikoncepce?
Články: Víte, jak funguje hormonální antikoncepce?
Skutečnost, že hormonální...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Co je to hydrokéla?
Články: Co je to hydrokéla?
Hydrokéla je označení pro...
Velké dávky potravinových doplňků mohou ohrozit oči
Články: Velké dávky potravinových doplňků mohou ohrozit oči
Železo a vápník jsou běžnou...
Patní ostruha
Články: Patní ostruha
Počet lidí sužovaných...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Rady těhotným a maminkám
Články: Rady těhotným a maminkám
Těhotenství a mateřství...
Anémie neboli chudokrevnost
Články: Anémie neboli chudokrevnost
V lidském těle dospělého...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x