Vhc

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na VHC. Musím od příštího týdne chodit na odběry, byl jsem slabě škrábnut pacientem, co má VHC prokázané. Škábnutí je cca 3cm ani mi netekla krev, jen místy 2-3 tečky mojí krve. Pacient nebyl nijak zraněn do krve svojí, takže jen nehtem mi to udělal. Je nějaké riziko v %, že také C dostanu? To mě víc škrábne kočka drápem a teče více krve. Za 2 dny už to nemám ani videt, málem jsem si toho ani nevšiml. Okamžite jsem to dezinfikoval pro zmenšení infekce. Závodní lékař mi na to řekl, že je riziko tak minimální, podle stavu rány, že by bylo pravdepodobnější vyhrát v loterii, ale jistá si být nemůže. Uvidí se cca 2-3 měsíce, to už bude 80% tak vědět, jak tedy. Neměl jsem to ani nějak hluboko, jen povrchově, možná jestě míň. Tak pravděpodobnost je snad 0.000001 to dostat. Nevím, co bych dělal, určitě léčba a tak. A druhá moje otázka je na sexuální život, je jasné, že sex vždy s ochranou i s vhc i bez ní, jsem mladý a partnerka ani já nemyslíme na děti ještě, ale problém je v líbání. VHC se šíří i slinami, ale vzácně jsem četl. Je nějaká pravděpodobnost slinami při líbání se nakazit? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, šance nakazit se VHC při líbání je opravdu minimální, člověk by totiž musel vypít několik litrů infikovaných slin. I u škrábnutí je riziko nákazy minimální. Hezký den.

MUDr. Martin Kaláb
MUDr. Martin Kaláb

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Stomatologická klinika 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: