Vhodná kloubní výživa pro c páteř ?? ano či ne...

Dobrý den, cca před rokem jsem začal trpět v relativně mladém věku po prochlazení v posilovně VAS C páteře s vegetativním doprovodem, kdy akutní forma trvala přibližně 1/4roku. Následnou rehabilitací, dodržováním určitého režimu + pravidelným cvičením rehabilitačních cviků a masážemi tyto potíže takřka odezněly a situace se určitým způsobem stabilizovala. Názory lékařů na příčinu onemocnění se paradoxně lišily, nicméně dle profesionality lékařů a jejich přístupem + následným „samostudiem“ některých pramenů dostupných na internetu, jsem došel k názoru, že etiologie onemocnění je zapříčiněna degenerativnímy změnami na discích krční páteře (byť nijak výraznými), které jsou stenozující směrem k míše,bohužel na terénu primárně úzkého páteřního kanálu. (Byl jsem překvapen, jak se lišily názory na původ onemocnění a někteří lékaři nebo rehabilitační pracovníci spatřovali etiologii onemocnění pouze na svalové bázy a nepřisuzovali nálezu degenerativních změn větší pozornost.) Dle vyšetření magnetické rezonance trpím osteochondrosou disků C4-C7 způsobující tedy sekundární stenosu primárně uzkého kanálu. (Kdy do budoucna jsem v riziku spondylogení cervikální mielopatie.) Nyní k dotazům. 1.Je mi jasné, že tyto degenerativní změny disků C páteře jsou u drtivé většiny případů nevratné, nicméně zajímal by mě Váš názor a obecně názor lékařů na užití a efekt kloubní výživy k zastavení degenerativních změn na C páteři,vyživení a zlepšení stavu jejich postižených součástí. (Trpí-li tyto meziobratlové disky osteochondrosou nejspíše v důsledků nevhodného přetěžování C páteře v posilovně.) Jednoduše, má-li cenu tyto doplňky na takto „degenerovanou C páteř“ užívat. 2.Dále dle jakých kritérií (např. zda-li má daný přípravek nějaký „oficiální certifikát“) a dle jakých obsažených látek v přípravku bych se měl orientovat, tak abych vybral nejvhodnější typ z velkého množství pro můj daný typ onemocnění? 3.Navrhněte prosím konkrétní výrobek(y), který může být v mém případě vhodný. 4.Můžete hodnotit vhodnost přípravdku Aloe Vera Drinking Gel Freedom ? Mnohokrát děkuji za odpověď, P.Janoušek.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nebylo prokázáno pozitivní působení pouze na meziobratlové ploténky (studie byly dělány vždy s klouby - tedy pokud je mi známo), je to ale kloubní výživa, ploténka je z vaziva a chrupavky - stejně jako pokryv povrchu kloubu a jistým způsobem může stav aspon stabilizovat - já bych tyto doplňky nezavrhovala. Konkrétní doplnky vám bohužel doporučit nemohu, byla by to reklama a pokud chcete opravdu něco kvalitního, požádejte o napsání vašeho lékaře léku ze skupiny chondroprotektiva a potom složení srovnejte s preparátem, který byste chtěl koupit ( termín chondroprotektiva můžete jednoduše vyhledat na netu). Tato chondroprotektiva jsou schválené léky a mají studie, a proto jsou důkazy, že látky v nich jsou opravdu účinné. Aloe vera není lékařsky sledována v žádné studii, je to na rozhodnutí každého uživatele a také na jeho peněžence. Já myslím, že byste měl také omezit extrémní zátěže vašeho těla v posilovně /sám to jistě tak také cítíte/, dívat se do budoucna,abyste si zdraví uržoval a ne ničil a zvolit si nějaký jiný šetrnější sport pro radost, ne na efekt . Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: