Vhodnosť malej dávky euthyroxu pri znižovaní hormónu ft4

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o konzultáciu. Mám 28 rokov a pred 4 rokmi ma kvôli silným ekzémom poslali na vyšetrenie štítnej žľazy. Výsledky hormónov boli: TSH - 3,25, fT4 - 18,3, antiTPO - 190, antiTg - 113. USG: Okraj nerovný, štruktúra nehomogénna, echogenicita znížená, ložiskové zmeny. Nezväčšená tyreoidea, USG obraz ako pri autoimúnnej tyreoiditíde. Objem štítnej žľazy - 8,4 ml. Lieky mi vtedy nepredpísali žiadne a kožné problémy časom ustúpili samé. Momentálne som v 6. mesiaci tehotenstva a kvôli spomenutej diagnóze a kvôli symptómom hypotyreózy, ktoré pociťujem (únava, ospalosť, zápcha a nafukovanie, zimomrivosť, vypadávanie vlasov, bolesti svalov, kŕče, priberanie na váhe - od začiatku tehotenstva už 15 kg) som v 14. týždni tehotenstva bola na novom vyšetrení. Výsledky hormónov: TSH - 2,23, fT4 - 12,53, antiTg - 189,3, antiTPO - 382,3. USG: oba laloky sú normálneho tvaru, nehomogénne, mierne hypoechogénne, bez jednoznačných uzlov a cýst. Difúzna lymf. tyreoiditída bez strumy. Veľkosť PL: 44,8 x 14,8 x 14, objem 5,01 ml, ĽL: 43,2 x 14,7 x 16,1, objem 5,36 ml. Lieky som nedostala žiadne. V 22. týždni tehotentstva mi vyšetrenie (bez USG) zopakovali s výsledkami hormónov: TSH - 1,98 a fT4 - 10,21. Ani tentokrát mi nepredpísali žiadne lieky. Ešte spomeniem, že aj mama a sestra majú autoimúnnu tyreoiditídu s menšími nodozitami na štítnej žľaze - mama od svojho prvého tehotenstva užíva Euthyrox 25 ng a sestra od 12 rokov 25 ng a teraz (tiež v tehotenstve) jej dávku zvýšili na 50 ng. Toto je sestrin prípad, ktorý ste Vy hodnotili: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/stitna-zlaza-58131 Vzhľadom na uvedené výsledky (najmä pád fT4) a moje symtómy, poprosila by som Vás o Váš názor, či by nebolo vhodné začať užívať aspoň malú dávku Euthyroxu. Mohlo by to uškodiť bábätku? Ďakujem veľmi pekne za pomoc.

Odpověď odborníka:

Pro zahajování léčby hormony štítné žlázy je více méně rozhodující hladina TSH. Hladiny fT4 mohou v těhotenství, zejména v druhé polovině, klesat i u zdravých žen. TSH máte po celou dobu těhotenství v normě, proto ta absence hormonů. Příznaky snížené funkce štítnice (podobné těm, které máte) jsou hodně nespecifické, tudíž jsou stejně tak připsatelné probíhajícímu těhotenství.
Existují postupy, kde se při pozitivitě protilátek proti štítné žláze, jako máte i Vy, dávají hormony štítné žlázy i při normálním TSH - říkáme tomu izohormonální terapie. Jejím cílem není úprava hormonálních hladin, ale snaha ovlivnit samotný autoimunitní proces, který v štítnici probíhá. V tomto stadiu těhotenství je ale otázka, jestli by to mělo smysl. Každopádně, poškodit by Vám ani miminku neměly.
Určitě bych ale doporučila substituci jodem (je většinou přítomen v těhotenských vitamínech, ale je možné ho užívat i samostatně). Je vhodné ho užívat i po porodu po celou dobu plného kojení miminka.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: