Vhodnost operace kýly

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu ohledně operace pupeční kýly. Během druhého těhotenství se mi vytvořila bolestivá pupeční kýla, která se po porodu (leden 15) výrazně zmenšila, ale bolesti přetrvávaly. Byla jsem vyšetřena na chirurgii (březen 16) se závěrem "volně repionabilní rezistence vel. malé třešně, branka cca 3 mm" a na doporučení lékaře se objednala na plastiku. Operaci mám podstoupit za 14 dní. V posledním měsíci mne však bolesti již vůbec netrápí a kýla je minimálně viditelná. Proto se chci zeptat, zda je nutné operaci podstoupit? Navíc v budoucnu plánujeme ještě třetí dítě a nejsem si jistá, zda by bylo lepší operaci případně odložit až po těhotenství? Mohla by se kýla opětně vytvořit i po podstoupené operaci? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Jano, Vaše obavy plně chápu, mám s operací kýly osobní zkušenost. Vytvořila se mi už po prvním těhotenství, operaci jsem podstoupila až po porodu druhé dcery, další děti už neplánujeme. Faktem zůstává, že kýla bez operace nikdy nezmizí a bude se jen zvětšovat. Pokud plánujete ještě další miminko, nyní potíže nemáte, nechala bych operaci až po porodu. Pokud se ale necháte zoperovat teď, s dalším těhotenstvím bych minimálně 2 roky počkala. Vytvoření kýly po operaci při dalším těhotenství samozřejmě ani tak vyloučit nemohu, záleží na mnoha faktorech - váhový přírustek v těhotenství, doba početí od operace, typ výkonu apod. S pozdravem MUDr. Marta Ručková

MUDr. Marta Ručková
MUDr. Marta Ručková

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Nemocnice Milosrdných bratří Brno

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: