Více plat antikoncepce zasebou

Pane doktore, chtěla jsem se zeptat na dva dotazy. Už několik let užívám antikoncepci Diana 35, nyní jsme objevila články, které pojednávají o riziku užívání této antikoncepce. Jetli by jste mi k tomu mohl říci něco konkrétního? A ještě jeden dotaz - většinou to nedělám, ale nyní jsem kvůli cestování do zahraniči byla trošku donucena užívat několik plat prášků za sebou, několikrát jsem již užila dvě plata, nyní se to ale sešlo a užívám již třetí plato, ale posledních pár dní mi enní dobře. Mám závratě, hlava se mi motá jak z kolotoče, bolesti podbřišku a nohou (staehn) a je mi i špatně od žaludku. Mám diagnostikovanou rovněž sníženou funkci štítné žlázy,a le delší dobu jsme neblya na vyšetření a neužívám euthyrox...chtěla jsem se zeptat zda to spolu s užíváním více palt může souviset. Nyní se chystám k praktické lékařce aby mne poslala na krev a celkové vyšetření. Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Kristýna

Odpověď odborníka:

V Diane je cyproteron acetát a během jedné studie vyšel vyšší výskyt karcinomu jater. Co se týče obtíží, s největší pravděpodobností jsou způsobeny užíváním více platíček po sobě. Po tomto udělejte pauzu a pak opět pokračujte. Samozřejmě nelze vše sázet na antikoncepci.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: