Více problémů současně, pálení hrudníku, říhání

Dobrý den, moc bych Vás chtěla poprosit o radu. Jsem už docela zoufalá. Mamce je 46 let a zhruba před dvěma měsíci začaly zdravotní problémy. Začalo to bolestí a stahováním svalu mezi lopatkami, tikem v levém oku a poté zánětem močového měchýře, na který brala biseptol a neurolog řekl, že problém se mezi lopatkami je ze zánětu. Poté problémy s močovým měchýřem ustaly, ale ostatní se ještě zhoršily, únava, celková vyčerpanost, pálení-horkost v těle a hlavně na hrudi, časté říhání . Gastroskopie byla provedena a tam bylo vše v pořádku. Už před časem byl mamce zjištěn reflux jícnu a brániční kýla, která se prý nyní ztratila – z tohoto pohledu, má prý mamka vše v pořádku. Užívá lék Helides. Na základě dalších krevních testů byl zjištěn v těle mamky aktivní zánět helicobakteru (v odběru v žaludku nebyl, ale byla na něj nasazena kombinace antibiotik), aktivní HERPES vir ( nejspíš způsobil otok s puchýřky ve tváři, pod levým okem podél nosu), hraniční CITOMEGALOVIRUS, mononukleóza ( nejspíše reaktivovaná) – výsledky bych popřípadě mohla i poslat. Po dobrání antibiotik pálení v těle na chvíli ustálo. Mezi tím byli mamce zjištěny kamínky v ledvině, hraniční velikost sleziny a cysty na vaječníku (děloha byla mamce před rokem a půl), ale příčinou jejich problémů to prý nemůže být. Poté se zase potíže stupňovali. Zkoušela brát i Wobenzym, ale vždy nastalo zvracení . Několikrát jsme byli na pohotovosti – pocity dušení, nevolnost, pálení a bolest břicha i celého těla, stahování svalů v oblasti krku a lopatek, žlutý průjem a časté říhání. Mamka už této doby zhubla 10kg a proto je i nyní velmi slabá a celkově vyčerpaná. Stěry z krku i stolice jsou bez nálezu. Její obvodní lékařka říká, že je zbytečné dělat opětovné testy na viry (přestože na výsledcích je napsáno opakovat za 14 dní), proto vůbec nevíme, jak na tom nyní s těmito viry je! Při jedné návštěvě urgentního příjmu jí lékař na interně vysvětlil, že jí nejspíše HERPES vir napadl trojklanný nerv a nyní se to tělo s tím musí vypořádat. Díky tomuto období se jí i zhoršila psychika. Po dohodě i s obvodní lékařkou jí byla předepsaná antidepresiva cipralex, která bere cca 14 dní, ale je jí stále špatně a pocity horkosti v těle taky neustávají. Hlavně bolest a pálení na hrudi a časté říhání, když leží, je to nejhorší, tím pádem i problémy se spaním. Trochu jí pomáhá, když chodí. Moc Vás prosím o Váš názor k této situaci, protože už si nevíme rady. Je pravda, že před začátkem problémů měla více stresující období, ale pořád se mi nechce věřit, že by vše bylo „jen z psychiky“, jak tvrdí její obvodní lékařka. Ještě jednou Vám předem moc děkuji za Váš čas. V příloze Vám zasílám nějaké výsledky.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, projevy Vaší maminka jsou velmi různorodé, doplnila bych ještě imunologické vyšetření. Tvorba protilátek proti herpetickým virům /CMV, HSV, EBV/ může být nespecifický v rámci zánětlivé stimulace v organismu. Produkci protilátek může tedy spustit jakákoliv infekce. Opakovat odběry není teda zcela nutné, zopakovala bych je až s delším časovým odstupem. Pokud má maminka i průjmy, hubne - vhodné by bylo doplnit i kolonoskopii, sono břicha. Nelze opravdu vyloučit, že zhoršení psychického stavu může vyvolat tyto klinické projevy - hubnutí, zhoršení dýchání, horkost, pocit úzkosti, únava.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x