Virový zánět dýchacích cest a afty

Dobrý den. Mám tyto obtíže: V pátek jsme byly s mamkou na pohotovosti s tím že mám horečky kašel a bolest v krku i na dotek. Paní doktorka mě poslala na RTG plic a dala mi antibiotika. A na ten krk mi řekla ať beru Nurofen a Ibalgin každých 6 hodin. Aby se mi zmírnil otok a bolest. Když jím či piju strašně mě palí ta pravá strana krku a taky mám v puse na pravé straně 3 afty a bolí mě i trochu vzadu dáseň. Na druhé straně v krku mám 2 afty a totéž s dásněma. Předním teploty byly okolo 37,5 do 38 teď sou tak od 37,5 do 38,5 myslíte že to patří k nemoci? antibiotika mám na kašel a krk je stejný mamka si myslí buď jestli nemám zánět okostice nebo jestli mi nerostou moudré zuby. uŽ MĚ ZAČLA bolet i trochu levé strana a tam mám i uzlinu. Nemůžu ani jíst jak mě to bolí v tom krku. Děkuji a hezký večer.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, podle popisu máte zánět dýchacích cest, jak virový (afty jsou virového původu), tak bakteriální. Na bakteriální "část nemoci" Vám mají pomoci antibiotika, na afty nepomohou, tam to chce vyplachovat ústa, pokud máte, aplikovat slabý roztok genciánky přímo na afty pomocí štětičky, pomáhá také vitamín B. A trpělivost, několik dní trvá, než se zahojí. K průběhu nemoci - záleží, co Vám je. Obecně by antibiotika měla zabrat do 72 hodin od začátku jejich užívání, takže ještě mohou teprve "startovat". Pokud jsou dána tzv. "na kašel", tak odhaduji, že paní doktorka na pohotovosti slyšela na hrudníku známky zánětu průdušek nebo průdušnice, nebo že máte kašel se zelenými či žlutými apod. hleny. Moc mi do celého obrazu onemocnění nesedí bolest lokalizovaná na pravou stranu krku, tam je možné, že máte k tomu ještě (?) tonsilititdu nebo velmi zduřelé a bolestivé uzliny (??) - to je potřeba každopádně zkontrolovat, tj. kontaktujte svého lékaře, hned zítra, aby zkontroloval Váš celkový stav a upravil podle nálezů diagnózu a léčbu. Myslím, že to bude potřeba, úvodní kombinace obtíží umožnila na pohotovosti podat léky aktuální v té době, ale stav se s velkou pravděpodobností bude měnit a vyjasňovat. Co se týká zubů, to opět posoudí nejlépe lékař, stačí orientačně praktik, který Vás dle potřeby může odeslat k zubnímu lékaři a který dokáže i bez zubního lékaře předepsat vhodné léky proti zánětu a bolesti.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x