Viroza? nebyla jsem u lékaře

Dobrý de, už asi pátý den mě trápí cosi jako viroza...začalo to bolestí hlavy, schváceností a zimnicí, třesavkou, která ještě ten večer propukla ve 38 teploty (normálně teploty nemívám). Den ode dne to ale bylo lepší, a tak jsem k lékaři nešla, přestože smrkám obrovské zelené chuchvalce, omlouvám se za ten výraz... Dnes je to 8. den, je mi výrazně lépe, jen na večer hodně, hodně kašlu (což předtím nebylo), takže mám pocit, že to tělo zvládlo a odkaláv...z nosu pořád odsmrkávám zelené hleny a občas se ještě zpotím, jink se cítím dobře a původní bolest v krku zmizela, jen mám ovšem stále neteklé uzliny (ale v krku mě již nebolí, tak to nebude tak hrozné, je to jen nepříjemný pocit...) Jde o to, že nevím, jestli takhle, vůbec, bez prášků a bez ničeho, má šanci se mi to pustit... Jsem na MD a poprvé v životě si vastně mohu dovolit tyto moje problémy neřešit s lékařem a zůstat bez ohlašování ležet doma. Znepokojuje mě fakt, že jestli je to klasický případ obtíží, které mě trápívají tak 6 x do roka, tak jsem tak 5x vždy brala atb. Je možné, že ačkoli se mi zdá, že jsem se uzdravila, tu nemoc sama nedoléčím? Trpím na záněty nosohltanu již od dětství a přes rok jí nemocním i 6x...když jsem chodila do práce, bývalo mi to dost trapné...ale téměř vždy jsem dostala atb... když ted vidím, jak mě to přechází (ale ještě po 7 dnech stále smrkám zelené) - tak je můj postup zatím správný? Kašlu, ale na plicích se zdá být vše fajn, nedělá mi problém se zhluboka nadechnout.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lído, ano, máte pravdu, většina podobných, vámi popsaných obtíží bývá způsobena viry, pozor si ovšem musíme dát, pokud má pacient vysokou teplotu - horečku na 38 C, či , jak popisujete vy , vysmrkává či vykašlává zelené, nebo žluté hleny, to by nám naopak mohlo poukazovat na možnost tzv. bakteriální superinfekce a tedy nutnosti užít antibiotika. Na příště bych Vám radila zajít za Vašim praktickým lékařem, on Vám vyšetří CRP z kapky krve a bude hned jasné, zda antibiotika potřebujete, či zda to zvládnete bez nich. Protože nyní popisujete kašel a nateklé uzliny, doporučila bych Vám ještě nyní kontrolu stavu u vašeho PL. S pozdravem a přáním brzké úzdravy, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: