Viroza v 1.trimestru

Pane doktore. Jsem v 11.tt (podle UZ 10+2) a od začátku těhotenství (vlastně už několik týdnů před otěhotněním) mám buď virozu nebo nachlazení. Bez teplot, ale permanentní rýma, únava a před pár dny se přidalo i škrábání v krku a suchý kašel. Vždy je to chvíli lepší, ale zase se to vrátí, nemohu se z toho dostat. Na 1.UZ jsem byla minulý týden a plod je prý v pořádku, aktivní, velikost odpovídá. Myslíte, že mu nehorzí nějaké komplikace díky mému zdravotnímu stavu? Může to na dítěti zanechat vliv? Léky neberu, jen MultiImun sirup, který mohou těhotné, jím hodně ovoce a snažím se vyhýbat větším kolektivům. Předem děkuji, hezký den.

Odpověď odborníka:

Únava je v těhotenství normální, navíc první trimestr je pro náš organismus bitevní pole. Tělo musí akceptovat plod, jinak odumře. Pokud nemáte teploty , je to dobré, jen mějte na paměti, že nejhorší pro plod je teplota nad 38st, takže určitě vzít paralen. Je ale na zvážení, zda nenavštívit praktika, aby Vás vyšetřil, zda nepřecházíte nějakou chorobu. Miminku by to uškodit nemělo.

MUDr. Zuzana Vejběrová
MUDr. Zuzana Vejběrová

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Gynekologie Gyn - Fem, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: