Viry

Chtěl jsem se zeptat, jestli je vhodné nechat se testovat na virus HPV s novou partnerkou. Na HIV a žloutenky oba testovaní jsme, u HPV viru jsem ze situace poněkud zmatený - narazil jsem jak na důrazná doporučení vyšetření a opatrnost, tak na informace o tom, že obvykle se testy neprovádí. Co si myslíte Vy? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Virus HPV je přítomný zhruba u 50% pohlavně žijících mužů a zhruba u 40% žen. Přenáší se pouze pohlavním stykem. Pro muže není až tak nebezpečný, u žen může způsobovat rakovinu děložního čípku. Proto se před několika málo lety přistoupilo k očkování dospívajících dívek a dnes se očkují již i chlapci. Ovšem očkování je nepovinné a musí to dětem zaplatit rodiče, cena je pro některé rodiče značně vysoká, okolo 5,5 tis. korun. Zeptejte se partnerky, jestli je očkována. Pokud ano, tak jí nehrozí riziko infekce. Vy, ročník 1992 asi očkován nejste, to byste musel mít rodiče lékaře, kteří už v té době nechávali své syny očkovat a cenu hradili. Mezi běžnou populací se informace o očkování rozmohla až tak u ročníku 1993 dívky a 1999 chlapci. Podmínkou je očkování před PRVNÍM POHLAVNÍM STYKEM, jen tak je zaručeno, že na jedince partner infekci nepřenesl. Testovat se nechat můžete, pokud nejste očkováni, pokud ano, tak testování nemá smysl. Ovšem i když zjistíte, že jste pozitivní a virus máte, tak vám to přinese pouze tuto informaci, nic víc. Pokud budete negativní, tak mohu doporučit celoživotní věrnost a očkování, jedině tak máte zaručeno, že virus na vás někdo nepřenese. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: