Vitamín a v těhotenství

Dobrý den, prosila bych o Váš názor ohledně možnosti předávkování vitamínem A v těhotenství. ( nadměrné množství způsobuje postižení plodu ). Jsem v prvním trimestru, vitamín A neužívám v žádných doplňcích stravy, jen ,,přirozenou cestou,,. Dočetla jsem se, že provitamín A je obsažen především v zelenině a ovoci ( v červených a žlutých plodech ). A přímo vitamín A je živočišného původu. Je pravda, že se nemůžu předávkovat provitamínem, jenom konkrétně vitamínem A ? A je jedno kolik například rajčat či mrkve můžu děnně sníst? Předem děkuji za odpověď. Jarka.

Odpověď odborníka:

Vážená paní Jarko, pro plod je nebezpečný jak nedostatek vitaminu A, tak jeho předávkování. Vhodným zdrojem vitamínu A je beta-karoten, který nemá škodlivý vliv na plod a není karcinogenní. Mezi potraviny bohaté na beta-karoten patří mrkev, špenát, pažitka, kapusta, meruňky, rajčata, papriky, banány a pomeranče. Nadměrný příjem beta-karotenu nevyvolává příznaky nadužívání vitamínu A, pouze se projeví žlutým zabarvením kůže. Pokud nejste nucena dodržovat dietní opatření, která by snižovala obsah beta-karotenu ve Vaší stravě, nemusíte doplňovat svou výživu přípravky vitaminu A. S pozdravem, Milan Hrubý

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Prostata
Články: Prostata
Prostata je součástí...
Homeopatika po porodu: zmírní potíže s kojením, uleví od bolesti
Jak si poradit s ječným zrnem
Články: Jak si poradit s ječným zrnem
Ječné zrno je pupínek nebo...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: