Vitamín b10 ( paba ) a antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je účinek antikoncepce (beru Softinelle) snížen užíváním PABA? Našla jsem totiž na internetu, že účinek PABA je snižován antikoncepcí, proto by mě zajímalo, jestli to platí i naopak. A taky by mě zajímalo, co je pravdy na tom, že se PABA má brát s ostatníma béčkama (jinak se to nedoporučuje konzumovat denně) - co by se stalo? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Martino. Užívání PABA by nemělo ovlivnit účinek antikoncepce. PABA přirozeně vzniká ve střevě působením prospěšných bakterií, proto její suplementace nebývá nutná. Pro dostatečný přívod všech vitaminů se doporučuje pestrá strava. Zdroje PABA v potravinách jsou pivovarské kvasnice, melasa, játra, ledviny, obilné klíčky, celozrnné potraviny... PABA + vitaminy skupiny B se doporučují hlavně pro ozdravení vlasů. Při vyšších dávkách se PABA ukládá v organismu. Denní dávka do 400 mg se považuje za bezpečnou. Jako vedlejší účinek se může objevit exém nebo nechuť k jídlu. Také se může objevit alergická reakce. O nutnosti užívání PABA (a jiných potravinových doplňků) se poraďte se svým lékařem.

Mgr. Martina Ševčíková
Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: