Vitamíny v těhotenstvi´

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je nutné užívat vitamínové doplňky, které obsahují velký komplex vitamínů. Slyšela jsem, že právě po těchto doplňcích se rodí velké děti. Nevím zda je to shoda náhod, ale všechny známé, které je užívaly, měly pak miminka přes 4kg, jedno dokonce 5. Naopak 2 z nich užívaly pouze kys.listovou a druhá ještě železo a děti byly v rozmezí 2,7-3,2kg. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Terezo. Souvislost mezi užíváním vitaminových preparátů a porodní hmotností nebyla prokázána. Během těhotenství je důležité dodávat tělu potřebné živiny, aby se plod dobře vyvíjel, ale také pro zdraví maminky. Pokud žijete zdravým životním stylem - máte vyváženou a pestrou stravu s dostatkem zeleniny a ovoce, tak by potřeba živin měla být pokrytá ze stravy a není tak potřeba dodávat komplex vitaminů. V opačném případě je dobré vitaminové preparáty užívat a zamyslet se nad vaším jídelníčkem a stravovacími návyky, protože zdravým životním stylem během těhotenství můžete snížit riziko vzniku vývojových vad, alergií, atd. u plodu, a předejít problémům v těhotenství - zácpa, velký přírůstek hmotnosti, atd.

Mgr. Martina Ševčíková
Mgr. Martina Ševčíková

Specializace: Nutriční poradenství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: