Vlašské ořechy - plíseň

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak se přesně rozpozná plíseň na vlašských oříšcích (obzvlášť pokud jsou z vlastní zahrady a doma skladované)? Na některých oříšcích z této sezóny se objevilo lehce bílé chmýří, často sotva rozeznatelné. Jak moc je jejich konzumace nebezpečná? A pokud nějaké ořechy s tímto chmýříčkem už byly zkonzumovány, jak vážné to může mít u člověka zdravotní následky? Obzlášť mohly- li potenciálně být oříšky s nepatrným množstvím tohoto chmýří (z důvodu špatné viditelnosti) konzumovány v menších dávkách celou sezónu? Moc děkuji. Míša

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Samozřejmě, že konzumace oříšků s plísní je zdraví škodlivá, mohou obsahovat toxické aflatoxiny, konzumace ani jednorázově, natožpak celou sezonu, nepřichází v úvahu. Plíseň jsou bílé povlaky, blíže byste se musela zeptat české obchodní inspekce nebo hygieny, která sleduje kvalitu potravin.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: