Vleklé problémy se zuby

Dobrý den, již několik měsíců mám problémy se zuby. Od počátku jsou tyto bolesti poměrně nestandartního charakteru. Moje zubařka na rtg snímcích dané oblasti ( levá čelist nahoře) neshledala nic , co by nasvědčovalo problému , na zubech sice mám hluboké plomby, ale všechny zuby reagovaly vitálně, tak mě odeslala na ORL, zda není problém v nosních dutinách. Rtg dutin i výtěr byl negativní a bolesti zubů neustaly ani po zvýšené hygieně dutiny ustní. Zubařka znovu zopakovala test na vitalitu zubů a zjistila, že šestka reaguje jen na jedné straně, zub otevřela, zjistila že jeden nerv opravdu odumřel, vyčistila tedy všechny kanálky a zaplnila. Zub bolel na skus což se po několika dnech uklidnilo, ale nadále byl divně citlivý a původní bolesti se vrátili, po 14 dnech kanálky tedy opět otevřela, snažila se najít ještě nějaký další- nadpočetný, leč neúspěšně. Znovu tedy kanálky vyplnila tentokrát desinfekční vložkou a zub se celkem uklidnil během pár dní, po týdnu se ale zase vše vrátilo zpět, byla jsem zoufalá. Zubařka nakonec po dalším zevrubném prostudování rtg otevřela sedmičku, a zde zjistila, že byla mikroprasklina do nervového svazku a zub že je uvnitř mrtvý, opět vyčistila, ale situace se vyhrotila natolik, že během pár dní musela zub vytrhnout ( bolesti, teplota). Po extrakci úžasná úleva, rána se sice hojila pomalu, ale bolesti ustupovali a cca po měsíci sem byla úplně bez bolestí. Bohužel pro mě ještě zbývalo dodělat tu šestku, kanálky vyplnit finální výplní, toto ošetření bylo provedeno bez injekce, protože se jednalo o mrtvý zub, přesto bylo ošetření bolestivé( zubařku to velice překvapilo) a zub od té doby pobolívá, bohužel opět nestandartně...na poklep je divný pocit, ale není bolestivý, kousat na něm mohu jen někdy a jen měkčí věci, někdy je mi to ale velmi nepříjemné. Chtěla jsem aby ho zubařka také vytrhla když neplní svoji funkci, ta ale chtěla počkat, zda se to neuklidní, nyní mě odeslala na neurologii k posouzení, zda se nejedná o neuralgii trigeminu, již sem objednána.. Léky na bolest nezabírají a bolesti se zhoršují, nejhorší bývají v podvečer. Může být trojklaný nerv podrážděný plněním kanálků, nebo může být problém třeba ještě ve vedlejším zubu, v pětce, ta má také hlubokou výplň? Bolesti mám každodenně, ale jsou většinou snesitelné, jedná se o tlak, tupou bolest, pocit, jako bych měla něco v mezizubním prostoru, trvá to už dlouho a já jsem z toho moc unavená. počátek bolestí začátek října 2015, poslední ošetření kanálků 7.1.2016..... děkuji za názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud zub není zcela dokonale zaplněn nebo nebyl v horní šestce objeven 4. kanálek, osobně bych ve Vašem případě volil extrakci jako nejpravděpodobnější cestu k úlevě. Bolest se u zadních zubů může ovšem i přenášet, proto je dobré zkontrolovat, zda není náhodou problém i v dolní čelisti. S přáním hezkého dne, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: