Vliv betacarotenu na mateřská znaménka

Dobrý de, mám možná hloupý dotaz, ale nikde to nemohu najít. Užíváním betakarotenu , kde se píše že je to velmi silny antioxidant a podporuje tvorbu kožního barviva melaninu, a chraní kuži před UVa a UVB, tudíž ho užívam hlavne z tohoto duvodu zda muže mít vliv na podporu i rustu starych znamének a tvorbe nových mateřských znamének?? Pokud se nepletu mateřské znaménko je vytvořeno nahromadením prave melaninu?? Mam problemy se znaménky, hodne sem jich nechal odstranit, zatím všechna negativní, ale občas se objeví nové, udajne až do 30 let života se mohou znaménka objevovat nova. Tak by me zajimalo zda si betakaroténem nemohu spíše uškodit, než chranit kuži a brat ho jako prevenci prave vzniku melanomu Dekuji dan

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nová znaménka se mohou objevovat po celý život a měnit se také, hodně mají vliv hormonální hladiny /třeba vlivem kolísání hladin při těhotenství se objevují některým ženám desítky nových znamének/ a oslunění. Vztah mezi betakarotenem a prevencí vzniku melanomu je přímý - jde ale POUZE o prevenci, nikdo vám nezaručí, že URČITE neonemocníte. Doporučená denní dávka je 15 miligramů. Vhodnější je vyhledat si lékaře s kožní specializací, který má v ambulanci tzv. dermatoskop, přístroj, kde se znaménko vyfotí a vyhodnotí se jeho riziko. Potom lze chodit na kontroly, kdy se znova vyfotí znaménko/a a srovná se minulým nálezem a pokud je horší, odstraní se. To se mi ve vašem případě jeví jak smysluplnější, i když betakarotenem se na rozdíl od vitamínu A nedá předávkovat. Pořidte si také proti-sluneční krém s vysokým faktorem /vyšší než 30/, abyste nezvyšoval riziko vzniku rakoviny vlivem slunečních paprsků a u moře si na znaménka naneste větší množství toho krému, aby byla více chráněná než okolí. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: