Vliv léku na vznik osteoporózy

Dobrý den, již téměř 20 let mě trápí chronický kašel, který nereaguje na léky od plicního lékaře, vyšetření na gastroskopii: skluzná hiatová hernie, mírný biliární reflux, asi 5 let beru denně léky na tlumení žaludeční kyseliny střídavě tyto léky:(Helicid, Lanzul, Controloc, Rapoxol), kašel přesto stále trvá. Dostala se ke mně ale informace, že dlouhodobé užívání těchto léků zvyšuje riziko vzniku osteoporózy. Chci se zeptat, zda by se to dalo vyřešit užíváním léku třeba obden, nebo vždy nějaký čas vynechat a pak zase nasadit. Děkuji za Váš názor

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejvhodnější je užívat tyto léky 1/4-1/2 roku dle tíže nálezu a po nějaké době udělat kontrolní gastroskopii, zda je to zhojeno. Ohledně hiátové hernie se můžete poradit, zda nelze operovat pokud je opravdu velká. Užívání léků obden nemá smysl.

MUDr. Vladimíra Cejnarová
MUDr. Vladimíra Cejnarová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: