Vliv porodu na vývoj miminka

Vážený pane doktore, syn má 3 roky. Má opožděný vývoj aktivní složky řeči. Je velmi aktivní, ale dokáže se i soustředit pokud ho něco zajímá. Od 2 let se v noci cca 2x týdně budí pláčem, který lze přítomností rodiče uklidnit. Jeho porod byl indukován pro odtok plod. vody při GBS pozitivitě matky. Porod trval od začátku preindukce do porodu plodu 19 hodin. Při porodu mi byly podány tyto léky: Prostin 1,5 mg, 2x Prostin 0,75 mg, 3x Buscopan 1amp. i.m, Thiamin 1amp. i.m., Epidurální analgezie (3 a půl hodiny), Oxytocin 2j., PNC G 5 mil IU, 3x PNC G 2,5 mil IU. CTG bylo fyziologické do 1 hodiny a 15 minut před porodem plodu, poté byl na CTG naznačen DIP I a 30 minut před porodem identifikován DIP I. CTG bylo zhodnoceno číslem 2. Porod byl dokončen vaginálně bez kleští a VEX, ale při tlačení na břicho. Apgar skóre 8-9-9 ( méně bodů za barvu). Bonding se nekonal. Bezprostřední poporodní adaptace bez komplikací. Syn měl na hlavě hematom, který zmizel asi za měsíc. 4. den po porodu pro ikterus fototerapie s dobrým efektem. Ve 2 letech absolvoval kvůli opožděnému vývoji řeči vyšetření na neurologii. Závěr: neurologický nález bez ložiskových změn, opožděný vývoj aktivní složky řeči, jinak normální PMV, EEg v normě. Mám tyto dotazy: 1) mohl mít výše popsaný způsob porodu a medikace podaná během porodu na syna nějaký negativní vliv? 2) pokud ano, bylo by to zjistitelné z EEG? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, otázka vlivu průběhu porodu na následný PMV dítěte je velmi složitá. Samozřejmě, že těžký porod, známky nedostatku kyslíku u plodu /patologické CTG/ nebo nízké Apgar skore mohou mít negativní vliv na v té době velmi citlivý, ještě stále dozrávající mozek novorozence, vážné poškození mozku je pak rozpoznatelné již těsně po porodu /nutná resuscitace po porodu, křeče novorozence aj./ nebo v útlém kojeneckém věku, tam jsou pak právě patologické EEG a neurolog. vyšetření dítěte, epizoda mírné asfyxie /tj. lehkého nedostatku kyslíku při porodu/ se projevit nemusí vůbec, mozek se může z této epizody plně ,,zrestaurovat,, ale nelze vyloučit i určité lehké odchylky v následném PMV dítěte, chování-hyperkativita, ev.ve starším věku problémy s učením aj. Nicméně znovu opakuju, že příčiny těchto potíží mohou být různé /genetické vlivy, proběhlé infekce aj./, nelze vše svést vždy jen na porod a nelze tedy jednoznačně říci, zda problémy vašeho dítěte s porodem souvisí či nikoli, i když vše podrobně popisujete. Každopádně by asi bylo vhodné nyní s chlapcem začít pracovat, již v tomto věku se dá zahájit logopedie-nejlépe u klinického logopeda s individuálním vedením, vhodné by asi bylo i vyšetření sluchu-možná jste se s dětským lékařem na dalším postupu již domlouvali. S pozdravem, J.Kandrnálová

MUDr. Jitka Kandrnálová
MUDr. Jitka Kandrnálová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Soukromá ordinace pro děti a dorost, Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: