Vliv stévie na ogtt

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné, že pravidelné slazení nápojů a jídel přírodním sladidlem stévie může mít falešně pozitivní vliv na výsledky glukozového testu, který mám nyní podstoupit. Jsem ve 25.tt. Stévie prý reguluje krevní tlak a cukr. Užívám ji všude místo cukru, a to po schválení gynekologem a zubařem (kvůli snížení kazivosti zubů), denně ne víc než 5 g. Na stránkách těhotenskácukrovka.cz jsem se dnes dočetla, že různá dietní opatření před testem mohou výsledky zkreslit (když např. někdo omezí předtím cukry a sacharidy), tak se obávám, aby ta stévie neměla podobné účinky, a mně by se tím neodhalila případná skrytá těhot. cukrovka. Na test jdu už zítra. Velice děkuji za odpověď. Lenka

Odpověď odborníka:

Myslím, že si nemusíte dělat obavy, efekt stévie na výsledek testu by neměl být nijak významný. Až Vám lékař sdělí výsledek, sdělte mu, že sladíte stévií. Ještě je k úvaze vyšetřit moč testačním proužkem na přítomnost ketolátek, které by signalizovaly hladovění při snížené hladině krevního cukru.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: