Vliv strumigenů na štítnou žlázu

Dobrý den, ráda bych se zeptala, do jaké míry ovlivňují funkci štítné žlázy strumigeny ve stravě a co všechno mezi ně patří? Většinou se píše, že jde o brukvovitou zeleninu, jinde jsem četla, že se sem řadí i rajčata nebo dokonce ořechy - můžete to prosím upřesnit? Dále, nikde jsem se nedočetla, zda se účinek strumigenů sníží vařením - mohu např. dušenou kapustu jíst bez obav??? Opravdu nerada bych si tak zdravým jídlem škodila! A za třetí - jak velké množství těchto látek je opravdu škodlivé? Miluju třeba zelné saláty, kterých jsem schopná sníst opravdu hodně (velkou mísu). Na druhou stranu jím téměř denně ryby, dá se předpokládat, že se tím jejich účinek vyrovná? Děkuji za informaci!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, přesná čísla Vám poskytnout nedokážu. Nicméně máte pravdu, že ze zeleniny je nejvíc strumigenů zastoupených v brukvovité zelenině, vyskytují se v menším množství i v jiné. Tepelnou úpravou se jejich účinek neutralizuje jen částečně. Tyto látky fungují na principu blokády účinku jodu ve štítné žláze, přičemž jod je pro tvorbu hormonů štítné žlázy nezbytný. Prevencí zvětšení štítné žlázy a poruch její funkce je tedy vyvážená strava. Myslím, že není problém sníst velkou mísu zelného salátu, problém by to byl, pokud byste ho v této míře jedla denně. Co se týče zvýšeného příjmu ryb jako prevence - obávám se, že to by nepomohlo. Jak jsem psala, jod tady obsažený by byl strumigeny vyblokován, tudíž by se v štítné žláze nevyužil. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: